Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-politiker: "SSU bär samma drag som medförde deras norska partikamraters död"

- 19/06/2012, 19:51 -
Patrik Ohlsson sitter i kommunfullmäktige i Ängelholm.
1 av 2

Patrik Ohlsson sitter i kommunfullmäktige i Ängelholm.

BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX

Han hävdar att han inte menar att de norska ungdomarna hade sig själva att skylla.
2 av 2

Han hävdar att han inte menar att de norska ungdomarna hade sig själva att skylla.

Interasistmen.se

SD-politikern Patrik Ohlsson har skrivit att "svenska SSU bär drag som går åt precis det håll som medförde deras norska partikamraters död förra sommaren".

ÄNGELHOLM. Patrik Ohlsson, sverigedemokrat i Ängelholms kommunfullmäktige, skriver i ett forum att "Jag kan tänka mig att Breivik gärna skulle kastat pil om det varit en S-symbol i mitten. Svenska SSU bär drag som går åt precis det håll som medförde deras norska partikamraters död förra sommaren".

När Patrik Ohlsson får frågan om de norska ungdomarna som mördades på Utöya hade sig själva att skylla, låter det på annat sätt.

– Jag menar absolut inte så. Jag ser en stor skillnad mellan norska och svenska SSU. Norska SSU har från början varit noga med att inte göra politiska poänger av massakern. Svenska SSU ville koppla Breivik till Sverigedemokraterna till skillnad från Norge där man inte gjorde politik av massakern, säger Patrik Ohlsson till Nyheter24.

Hans uttalande publicerades på sajten Interasist, men. Kommentaren kom i samband med att några medlemmar i SSU Stockholm satte upp en piltavla med lappar som symboliserade vad man ansåg som orättvisor. På en av lapparna fanns SD:s partisymbol. Patrik Ohlsson kopplar denna aktion till massakern på Utöya.

"Vet inte hur jag tänkt"

Flera av hans tidigare foruminlägg har publicerats på sajten Interasist, men. Han skriver exempelvis att den högerextrema gruppen English Defence League inte använder sig av hot och våld. Inte heller denna kommentar står Patrik Ohlsson för.

– Så skulle jag inte uttryckt mig idag. Jag kan inte gå i god för att de inte använt våld. Jag vet inte riktigt heller hur jag tänkt när det gäller sammanhang. Jag kan ju för lite om denna organisation för att uttala mig, säger Patrik Ohlsson.

När en kvinnlig SD-politiker blev spottad i ansiktet av invandrare skrev Patrik Ohlsson: "Att spotta tillbaka hade egentligen inte varit fel. Det är ju den enda nivån sådana här löss förstår".

– Det låter som jag varit arg när jag skrivit det. Jag vill nog se det i ett annat sammanhang. Jag kan tänka mig att jag menade som självförsvar. Jag hade nog skrivit likadant om det varit svenskar, det har med handlingen att göra och inte med bakgrunden, säger Patrik Ohlsson.

Från partiledningen vill man inte kommentera Patrik Ohlssons utspel. SD:s pressansvarige Martin Kinnunen säger till Nyheter24 att han inte vill kommentera Patrik Ohlssons uttalanden i nuläget medan Jimmie Åkessons pressekreterare kommenterar i faktarutan intill.