Medis och Stureplan är de platser i innerstan där det begås flest våldsbrott.
1 av 5
Medis och Stureplan är de platser i innerstan där det begås flest våldsbrott. - Foto: Montage Scanpix
Nio kameror övervakar Medborgarplatsen.
2 av 5
Nio kameror övervakar Medborgarplatsen. - Foto: Polisen
Kamerorna kan ta skarpa bilder på upp till 40 meters avstånd.
3 av 5
Kamerorna kan ta skarpa bilder på upp till 40 meters avstånd. - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
Riksdagsledamoten Jens Holm (V) oroas över att kamerorna kommer att leda till färre poliser på gatan.
4 av 5
Riksdagsledamoten Jens Holm (V) oroas över att kamerorna kommer att leda till färre poliser på gatan. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Joar Forssell, andre vice distriktsordförande LUF Storstockholm, menar att övervakningen är integritetskränkande.
5 av 5
Joar Forssell, andre vice distriktsordförande LUF Storstockholm, menar att övervakningen är integritetskränkande. - Foto: LUF

Nu filmar polisen ditt festande

16 kameror placeras på Stockholms krogtätaste platser i syfte att motverka brott - men flera varnar redan för riskerna.


Här är det farligast i Stockholm

Skärholmen och Rinkeby-Kista är två av områdena i Stockholm där flest våldsbrott anmäls varje år. Men innerstan dominerar fortfarande. Värst när det gäller våldsbrott är Stureplan och Medborgarplatsen. Utanför tullarna är det, förutom Skärholmen och Rinkeby-Kista, Sigtuna, Spånga-Tensta och Enskede-Årsta-Vantör som är värst.

Årligen begås omkring 8 000 och 9 000 våldsbrott i Stockholm och av dem inträffar cirka 1 500 i områdena kring Medborgarplatsen och Stureplan.

STOCKHOLM. Den som planerar att stanna i stan i helgen kan räkna med att få midsommarfyllan dokumenterad av polisen.

I veckan monterades nämligen kameror upp på Stockholms krogtätaste platser - i syfte att förebygga och förhindra brott.

Nio kameror, som alla kan vridas i 360 grader och ta skarpa bilder på 40 meters avstånd, placeras på Medborgarplatsen och sju ska övervaka Stureplan. På Medborgarplatsen kommer övervakningen pågå mellan klockan 21 och 04 och vid Stureplan mellan 23 och 06. Därefter lagras filmerna i 30 dagar innan de förstörs.

– Drömscenariot är färre våldsbrott och fler lagförda gärningsmän. Det här kommer att öka tryggheten och säkerheten i city, säger Jesper Hällberg, biträdande projektledare vid City polismästardistrikt, i ett pressmeddelande.

"På väg mot ett övervakningssamhälle"

Kameraövervakningen har redan testats i andra städer med varierande resultat. I Malmö sjönk brotten med 40 procent, men varken i Helsingborg eller Landskrona har man kunnat se några märkbara skillnader. I vilket fall inte enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Och flera är skeptiska till övervakningen.

– Ju fler kameror de sätter upp, desto större risk för att det blir färre poliser och nattvandrare på gatan, kameror används för att spara in på kostnader, säger riksdagsledamoten Jens Holm (V), till Nyheter24, och fortsätter:

– Det blir fler kameror och i takt med det kommer allt vi gör att övervakas. Filmen ska sparas i en månad. Vad händer då om någon sitter och tittar en sen kväll och ser en känd person pussa någon annan? Då kommer den att säljas för 50 000 kronor till kvällstidningarna. Sånt kommer att hända, det vet vi.

Joar Forssell, andre vice distriktsordförande LUF Storstockholm, är även han kritisk.

– I grunden är det mycket problematiskt med kameraövervakning, det är integritetskränkande och riskerar att hämma demokratiska beteenden, säger han till Nyheter24.

– Dessutom tycker jag att det finns något obehagligt i att ett torg som är till för människor att mötas, demonstrera och protestera på ska övervakas.

Lösningen: mer poliser

I stället för kameror anser både Holm och Forssell att man bör öka polisnärvaron.

– Det som behövs är fler poliser och nattvandrare på gatorna. Dessutom måste krogarna börja ta större ansvar, säger vänsterpartisten.

Forssell är inne på samma spår och nämner polisens satsning med mer bilar på plats vid krogtäta områden på specifika tidpunkter som ett bra exempel.

– De flesta brott som sker på de här platserna är irrationella brott där man agerar på känsla, det är inget som kamerorna kommer åt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!