Onsdag 20 Okt
Stockholm

Så ska knarket stoppas när Swedish House Mafia spelar

Friends Arena får påhälsning av maffian tre gånger den 22-24 november.
1 av 4
Friends Arena får påhälsning av maffian tre gånger den 22-24 november. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Söderortspolisen har jobbat med narkotikainsats länge och menar att det främst handlar om "klubb"-konserter och att det både är missbruk och försäljning.
2 av 4
Söderortspolisen har jobbat med narkotikainsats länge och menar att det främst handlar om "klubb"-konserter och att det både är missbruk och försäljning. Foto: Getty Images
När Avicii spelade på Globen kantades det av en stor polisinsats mot narkotika.
3 av 4
När Avicii spelade på Globen kantades det av en stor polisinsats mot narkotika. Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Swedish House Mafia intar Friends Arena - då får polisen fullt upp med sin narkotikainsats.
4 av 4
Swedish House Mafia intar Friends Arena - då får polisen fullt upp med sin narkotikainsats. Foto: Getty Images

Det är första gången på länge i Solna, men i Söderort är polisen vana vid att hantera narkotika under konserter. Nu ska arbetssättet flyttas över till Friends Arena i höst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Värre än hockeyderbyna

Under vinterns derbymatcher mellan Djurgården och AIK i ishockeyns elitserie har polisen meddelat att man har en "särskild narkotikainsats" för att få fast ungdomar som tagit narkotika. Det betyder dock inte att problematiken är värre där eller att polisinsatsen är större.

– Vanliga idrottsevenemang är insatsen bara ibland, på derbyna är den lite större. Men det går inte att jämföra med konserterna. De är mer belastade av narkotikamissbruk, säger Peter Nylind.

Poliserna som arbetar med narkotikainsatserna är dock samma personer med den rätta kompetensen, menar ordningschefen Nylind.

STOCKHOLM. Stora konserter med klubbmusik - då flödar narkotika både bland missbrukande besökare och försäljare. Det är polisens erfarenhet. I november ska Swedish House Mafia göra tre spelningar på nya Friends Arena i Solna och då väntar en ny utmaning för polisen.

Söderort i Stockholm, där flera av de stora konsertarenorna (Globen, Hovet och Söderstadion) finns, har en pågående narkotikainsats. Förutom att finnas på plats med uniformerad polis handlar det om samverkan med arrangör och socialtjänst. Stora resurser läggs på att förhindra narkotikamissbruk.

– Vid konserter har vi allt som behövs på plats, till exempel när det gäller provtagning, så man slipper en massa transporter, säger Peter Nylind, ordningschef på Söderortspolisen och därmed ytterst ansvarig för narkotikainsatsen, till Nyheter24.

Stor insats när Aviici intog Globen

Nylind menar att det är vid "klubb och party"-konserter som problemen märks av mest. Både på så vis att det finns en viss del av besökarna som tar narkotika men också att vissa använder tillfället för att sälja droger.

Så sent som i mars var insatsen stor när stjärn-DJ:n Tim "Avicii" Bergling gjorde två spelningar i Globen när först ungdomar under 18 fick komma tidigare på kvällen och bara äldre efter en viss tid.

– Vi hade en artist som först spelade för en yngre publik där problemen inte var så stora men som sedan spelade för en äldre publik och då ökade narkotikaproblematiken, säger ordningschefen som inte själv vill nämna vilken artist han syftar på.

Många ungdomar kommer att gå på konserterna i höst. Polisen har ett nära samarbete med Maria Ungdom där man avrapporterar direkt när någon påträffats narkotikapåverkad så att det tidigt finns kontakt med sjukvården. Att många ungdomar rest till spelningarna från ute i landet skapar dock huvudbry.

– Det är en utmaning, men socialtjänsten i Stockholm har varit hjälpsam även mot dessa ungdomar i de exempel vi varit med om, säger Peter Nylind.

Sagt att de testat allt

Axel "Axwell" Hedfors, en av de tre stjärnorna i Swedish House Mafia, har själv sagt i en intervju med magasinet King att både han och hela trion vet exakt vad droger innebär - att de testat allt och inte sticker under stol med det. Söderortspolisens ordningschef Peter Nylind menar att artistens inställning till narkotika spelar in även för polisen.

– Det är klart att det är en del av pusslet, säger han.

Swedish House Mafia, som utöver Axwell består av Sebastian Ingrosso och Steve Angello, ska genomföra tre spelningar på Friends Arena i Solna den 22-24 november. Det är de tre sista inbokade konserterna innan gruppen lägger ned. De två första sålde slut på 42 minuter respektive 57 minuter, trots teknikstrul.

Ett allra sista konsertdatum på deras världsturné meddelas i augusti.

Kommentera
Kopiera länk
Dela