...tillsammans med Johan Persson sitter de fängslade i Kalityfängelset i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.
1 av 3
...tillsammans med Johan Persson sitter de fängslade i Kalityfängelset i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. - Foto: SCANPIX
Martin Schibbye påtar i trädngården, lyssnar på Guns n' Roses och läser Strindberg...
2 av 3
Martin Schibbye påtar i trädngården, lyssnar på Guns n' Roses och läser Strindberg... - Foto: SCANPIX SWEDEN
På söndag har Martin Schibbye och Johan Persson suttit fängslade i ett år.
3 av 3
På söndag har Martin Schibbye och Johan Persson suttit fängslade i ett år. - Foto: Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX

Etiopiensvenskarna: "Ha en bra sommar och njut av friheten!"

Med hjälp av en kryddträdgård, Guns n' Roses och August Strindberg klarar de fängslade journalisterna av vardagen i fängelset.


Det här har hänt

Den 1 juli 2011 greps Johan Persson och Martin Schibbye av etiopisk militär. De misstänktes då för illegal inresa i Ogadenprovinsen samt understödjande av terrorism. De hade färdats med den förbjudna Ogadens nationella befrielsefront, ONLF-gerillan och misstänktes därför att ha samröre med terroristgruppen. Men Persson och Schibbye var där för att granska Lundin Petroleum.

Den 6 september åtalades Schibbye och Persson. Den 18 oktober inleddes rättegången. Den 27 december föll domen - elva års fängelse.

Persson och Schibbye valde att inte överklaga utan att i stället be om nåd och förlåtelse. Benådningsprocesser har tidigare tagit drygt två år i Etiopien.

ADDIS ABEBA.

"Tack för allt stöd vi fått det här året. Det längsta året i våra liv. Den första tiden gick endast åt att få i sig mat, hålla värmen på cementgolvet och att inte bli sjuk. I dag är utmaningen psykisk. Fängelset dödar ens intellekt. För att överleva påtar vi i vår kryddträdgård, lyssnar på Guns n' Roses i zonens högtalarsystem och läser Strindberg efter inlåsning. Det ger hopp och en smak av friheten.

Vi hoppas på ett snart slut, så att vi kan få resa hem och återförenas med våra familjer. Ha en bra sommar och njut av friheten!"

Så skriver de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i ett uttalande. Den svenska ambassaden var på torsdagen på besökt inför årsdagen på söndag. I början på juni kunde Nyheter24 berätta att en benådning ligger allt närmre i tiden.

En anledning till det är att Etiopiens regering ska ha begärt en utredning av Kalityfängelset om hur de ska ha uppfört sig under tiden i fångenskap. Något som experterna menar kan vara ett tecken på att en benådning närmar sig.

Men när Nyheter24 pratade med Kjell Persson, Johans pappa, var han inte lika positiv.

– Nej, vi vill ha det från en källa till innan. Det är så mycket snack hela tiden, sa han då.

Inför årsdagen på söndag har Nyheter24 frågat ett antal svenskar i en undersökning om de fortfarande minns vilka de två är och om Sverige gör tillräckligt för att få hem dem.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.

Polisen rapporterar om brand, Degerfors

"Räddningstjänsten befinner sig på Stora Valla i Degerfors och släcker brand", skriver polisen på sin hemsida.

Talade om "infiltratörer" – Modi anklagas för hat

Indiens ledare Narendra Modi anklagas för hat mot muslimer efter att ha beskrivit dem som "infiltratörer".