Ni kan vara lugna. Vi får fortfarande resa till Indien.
1 av 3
Ni kan vara lugna. Vi får fortfarande resa till Indien. - Foto: Manish Swarup / AP / SCANPIX
Det numera separerade paret Fredrik och Filippa Reinfeldt är några av de som rest till landet.
2 av 3
Det numera separerade paret Fredrik och Filippa Reinfeldt är några av de som rest till landet. - Foto: Pawan Sharma / AP / SCANPIX
Indien ville att Niels Holck skulle lämnas ut. I dagarna kom uppgifter i en indisk tidning om att landet skulle porta alla skandinaver.
3 av 3
Indien ville att Niels Holck skulle lämnas ut. I dagarna kom uppgifter i en indisk tidning om att landet skulle porta alla skandinaver. - Foto: Ilan Brender / AP / SCANPIX

Indiens visumhot mot svenskar - ett slag i luften

Indiens regering skulle enligt en indisk tidning porta skandinaver genom att neka dem visum. Något som inte alls stämmer. "Det här rör sig om falsk information".


Niels Holck

Den danske författaren som även gått under täckmanteln "Kim Davy" och aliaset Niels Christian Nielsen har erkänt sin inblandning i vapensmuggling 1995. I Puruliadistriktet i västra Indien kastades vapen ned från ett plan. Holck har senare begärts utlämnad till Indien för delaktighet i detta - själv skyller han det hela på en regeringskonspiration.

2011 sa Danmarks högsta domstol nej till utlämningen. Under 2012 har Indien därför börjat montera ned sina diplomatiska band med landet.

STOCKHOLM. Det började med en artikel i indiska The Telegraph som sa att "högt uppsatta regeringskällor" ville se visumförbud för besökare från Sverige, Danmark och Norge och som samtidigt skickade ett tydligt meddelande till all EU-medlemmar att inte behandla Indien "orättvist". Artikeln sa att visumförbudet skulle påverka turister, affärsresenärer samt tjänstemän, och grundar sig i att Danmark och Indien har en pågående tvist om den terroristanklagade danske författaren Niels Holck. Indien vill att han ska utlämnas.

Att händelsen skulle medföra visumproblem för skandinaviska medborgare är emellertid inget som UD sett hända i realiteten. Även på den indiska ambassaden i Stockholm rullar allt på som vanligt.

– Det hela började med den där artikeln i The Telegraph den 7 juli, och det rör sig om falsk information, säger Rakesh Misra vid indiska ambassaden i Stockholm, till Nyheter24 och fortsätter:

 – Vi kör "business like usual", och utfärdar visum för alla, det finns inga som helst restriktioner!

När Nyheter24 pratar med Arvind Malhotra, chef för TT Services som utfärdar visum till indiska ambassaden i Stockholm, säger han det inte "finns någon substans i artikeln".

– Nej, det tar fortfarande två dagar att få ett visum till Indien. Och relationerna mellan Sverige och Indien är väldigt goda, vi investerar i Indien samtidigt som Indien investerar här.

Vilka skulle ha drabbats hårdast av ett visumstopp?

– Det hade drabbat både Sverige och Indien lika hårt. Turismen har ökat till Indien och tvärtom – vi har en medelklass i Indien på 350 miljoner människor, där allt fler av dem har börjat komma till Sverige.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.