undefined
1 av 6
undefined - Foto: Johan Augustin
Nu kostar det med inträde till Tantolunden.
2 av 6
Nu kostar det med inträde till Tantolunden. - Foto: Johan Augustin
Veronica Svensen (till vänster) och Pauline Engström.
3 av 6
Veronica Svensen (till vänster) och Pauline Engström. - Foto: Johan Augustin/Nyheter24
Budgeten i år på 11 miljoner kronor måste gå runt, därav inträdesavgiften.
4 av 6
Budgeten i år på 11 miljoner kronor måste gå runt, därav inträdesavgiften. - Foto: Johan Augustin
Tony Rosengren (randig t-shirt) betalar gärna 800 kronor för festivalpasset, så att han kan ha kul med sina kompisar.
5 av 6
Tony Rosengren (randig t-shirt) betalar gärna 800 kronor för festivalpasset, så att han kan ha kul med sina kompisar. - Foto: Johan Augustin/Nyheter24
Alf Kjeller är festivalchefen som ska få ordning på Pride:s ekonomi.
6 av 6
Alf Kjeller är festivalchefen som ska få ordning på Pride:s ekonomi. - Foto: Johan Augustin/Nyheter24

Den panka festivalen

Nu kostar det att besöka Stockholm Pride igen. Inträdesavgiften för att budgeten på 11 miljoner kronor ska gå runt är ett krav.


Pride:s ekonomi
Enligt bokslutet 2011 gjorde föreningen Stockholm Pride en förlust på 3,9 miljoner kronor, och har sedan festivalen förra året fört samtal med cirka 150 borgenärer, samtidigt som styrelsen tog in experthjälp att säkra leverantörerna inför festivalen 2012. Man har även arbetet hårt med att få in sina fordringar, och gjort omorganiseringar inom styrelsen.

Styrelsen arbetar ideellt tillsammans med volontärer för genomförandet av festivalen, och har valt en erfaren festivalchef – Alf Kjeller, som har ett tydligt mandat att styra verksamheten. De ekonomiska rutinerna har gåtts igenom och förstärkts. 
STOCKHOLM. Förra årets Pride var i Kungsträdgården, öppet för alla som ville komma och gå som de ville, helt gratis. Detta samtidigt som Stockholm Pride brottades med ett totalt haveri av sin ekonomi, delvis på grund av att inträdesavgiften slopades. 

Enligt den tillsatte festivalchefen Alf Kjeller var man i år tvungna att börja ta betalt igen för att få Pride-maskinen att gå runt.

– Ja, vi har infört en ändrad affärsmodell, vi är tillbaka till betalfestival igen, säger Alf till Nyheter24.

Budgeten för festivalens fem dagar ligger på omkring elva miljoner kronor, och Alf tror att det hela kommer att gå runt. Biljettpriset varierar från 700 kronor för förköpsbiljetter till 1100 kronor normalpris.

Vad säger du till personer som tycker att biljettpriset är för högt?

– Alltså, biljetterna gäller ju inte bara för Pride Park utan även för Pride House. Och paraden är inte gratis - det pågår ett arbete året runt, där man kan säga att vi bygger ett globen i en park, där man ska ordna med el, vatten och allt möjligt.

Vad tänker ni göra för att styra upp ekonomin som inte var så bra efter förra året?

– Jag var inte med förra året, så jag vet inte vad som gick snett, men nu måste vi tänka på att planera: ha en intäktskontroll- och en kostnadskontroll.

Veronica Svensen och Pauline Engström har betalat 800 kronor var för sina festivalband. De tycker att det är värt den summan.

– Man får ju mycket för pengarna, och förra året gick det inte så bra för prides ekonomi, det var nog för att det var gratis, säger Veronica till Nyheter24.

– När det var gratis förra året kändes det som att alla vanliga människor kom för att titta på apan-i-buren, nu känns det mer som att pride bara tillhör oss igen.

Tony Rosengren, som även han har betalat 800 kronor för sitt band tycker att gränsen går vid den summan. 

– Ja för oss vuxna, men för ungdomar borde det bara kosta 400 kronor, för annars har många inte råd, och kommer bara hänga utanför området istället. 

Vad säger du om att det var gratis förra året?

– Det var vansinnigt dumt att det var gratis! Det var ju öppet område förra året, men det finns många som inte lever öppet, och för dem passar detta (Tantolunden) bättre. 
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Risk för nya ras i danska Børsen

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.