Fredag 18 Jun
Stockholm

Förkylningen kan göra dig fet

undefined
1 av 2
undefined. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
undefined
2 av 2
undefined. Foto: Ingvar Karmhed / SCANPIX

Svenska forskare tror att ett vanligt förkylningsvirus kan orsaka fetma.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Kan hjälpa vid behandling

Enligt Catharina Lavebratt, forskare vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska Institutet, kan kännedomen om att en patient tidigare haft en infektion av adenovirus 36 hjälpa till vid behandling av fetma. 

– Nyligen visade man i en mindre italiensk studie att feta patienter med adenovirus-36 svarade bättre på god kost och motion än patienter utan viruset, säger hon i ett pressmeddelande

STOCKHOLM. Det är inte bara gener och mat som gör att vissa blir feta och andra inte - nu finns ytterligare en förklaring.  

Enligt forskare från Karolinska institutet, Ersta- och Danderyds sjukhus kan även ett vanligt förkylningsvirus påverka.  

Ett av de vanligaste virusen  

Adenovirus-36 är ett av de vanligaste förkylningsvirusen i Sverige. 

Vad forskarna nu lyckats göra, i samarbete med USA, är att mäta antalet antikroppar mot viruset i blodet, vilket gjort att man kunnat se vilka av svenskarna som haft infektionen som orsakas av viruset, skriver KI i ett pressmeddelande.

Forskarna har därmed kunnat se att andelen svenskar som smittats av viruset har ökat i samma takt som fetman. Hos kraftigt överviktiga kvinnor är det hela 28 procent som har antikropparna i blodet. 

Cellerna lagrar mer fett

Studier på djur har tidigare visat att viruset gör att cellerna lagrar mer fett, samt orsakar att det bildas fler fettceller. Därmed tror forskarna att många av de som haft förkylningen är extra känsliga för fett - även efter att de blivit friska. 

– Ingen blir tjock utan att äta för mycket och röra sig för lite. Men tillsammans med flera andra faktorer som genetik och sömnvanor kan det här ge en förklaring till varför vissa blir fetare än andra, säger Claude Marcus, fetmaforskare och professor i barnmedicin, till SVT Vetenskap.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela