Många demonstranter dök upp för att protestera mot counterjihadrörelsens antimuslimska retorik.
1 av 5
Många demonstranter dök upp för att protestera mot counterjihadrörelsens antimuslimska retorik. - Foto: Johan Augustin
Polisen försökte lugna motdemonstranterna.
2 av 5
Polisen försökte lugna motdemonstranterna.
Simon Svensson var där för att protestera.
3 av 5
Simon Svensson var där för att protestera. - Foto: Johan Augustin
Flera motdemonstranter har omhändertagits av polisen.
4 av 5
Flera motdemonstranter har omhändertagits av polisen. - Foto: Johan Augustin
Hundratals poliser bevakade området.
5 av 5
Hundratals poliser bevakade området. - Foto: Johan Augustin

"Extremhögern gör detta under Pride bara för att vinna mark"

På Norra Bantorget i Stockholm fanns det vid 15-tiden ett 50-tal anhängare av det högerextrema counterjihadrörelsen SDL- och EDL. Nyheter24 var på plats och träffade några av de tusentals motdemonstranter som tagit sig dit för att protestera: "Inga fascister på våra gator, inga fascister på våra gator".


Counterjihadmötet i Stockholm
Lördagen den 4 augusti kommer flera representanter för rörelsen som kallas counterjihad att hålla tal i Stockholm. Demonstrationen arrangeras av Swedish Defence League men flera högt uppsatta "tänkare" ska tala enligt planerna. Bland dessa märks Pamela Geller och Robert Spencer som tillsammans grundade "Stop Islamization of America" år 2010. SDL själva räknar med att det dyker upp cirka 100-150 personer.

STOCKHOLM. Polisen höll EDL och SDL frånskilda från de närmare 1000 motdemonstranter som hade samlats för att genom rop och tutande försöka överrösta de många gånger färre SDL- och EDL-talarna. Trots det uppstod kaos flera gånger när motdemontranter försökte ta sig genom avspärringarna för att störa den antimuslimska counterjihadrörelsens talare Pamela Geller, Robert Spencer och Tommy Robinson. Bland annat träffades en polis i ansiktet av ett knallskott. Flera motdemonstranter har omhändertagits eller avvisats från platsen enligt polisen. 

Nyheter24 har talat med flera motdemonstranter som tagit sig till Norra bantorget. 

Simon Svensson tycker att SDL:s val av dag är att försöka "plocka gratispoäng hos HBTQ-rörelsen.

– De säger att de är homovänliga, men jag håller inte med. Hela deras värdgrund handlar om att inte acceptera och tolerera andra människor, och jag tänker inte acceptera fascisterna, jag skriker tills mina lungor inte klarar mer, säger Simon Svensson till Nyheter24.

En annan demonstrant som vill förbli anonym går barbröstad och har gått steget längre och skrivit "Free Pussy Riot" över magen, som står för ett feministiskt nätverk.

– Jag kommer hit för att protestera mot fascisterna, jag förstår inte varför de ens tillåts att vara här – det är ju yttrandefrihet på bekostnad av andras yttrandefrihet.

Så du kommer hellre hit än går på Pride-paraden?

– Jag kan inte låtsas vara en happy gay, när fascisterna försöker bussa mig mot mina muslimska vänner, säger hon till Nyheter24.

SDL säger att de är på de HBTQ-rörelsens sida, vad säger du om det?

– Det är ett skämt. Extremhögern har alltid tryckt på populism, de gör detta under Pride bara för att vinna mark och mer utrymme, de står inte upp för oss.

"Marktrupperna i rörelsen som kallas counterjihad"

EDL grundades i engelska Luton den 27 juni 2009. Fienden har sedan starten varit islam och invandrare. Tillvägagångssättet har varit gatuprotester och marscher som i en stor del av fallen urartat. En del i förklaringen till det ligger i att English Defence League medvetet rekryterat bland engelska fotbollshuliganer, något som även tagits efter i Sverige, där man bytt ut "E" till "S" och skapat Swedish Defence League (SDL). 

Det här är marktrupperna i den rörelse som kallas counterjihad och menar att det pågår ett krig mellan religioner, ett krig som pågått sedan medeltiden.

"Hamnar oftast i bråk med polis"

När EDL anordnar en demonstration hemma i England slutar det allt som oftast med att deras anhängare hamnar i bråk med polis, motdemonstranter eller både och. Men det är inte troligt att de våldsamma tar sig till Stockholm, menar Expos Anna-Sofia Quensel .

– Deras "medlemskår" är vad som sägs på andra håll främst arbetarklass, arbetslösa och fotbollshuliganer. Att flera av dem skulle ha råd att ta sig till Stockholm finner jag inte särskilt troligt, säger hon och påpekar att de tycks hålla sig lugna utomlands.

Nyheter24 fortsätter att rapportera från Norra Bantorget under lördagen.

/
EDL
/
SDL
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.