Torsdag 24 Jun
Stockholm

Så blåser bostadsförmedlingen kunderna

Flera personer känner sig lurade av Sveriges bostadsförmedling.
1 av 3
Flera personer känner sig lurade av Sveriges bostadsförmedling. Foto:
Förmedlingen säger sig förmedla första- och andrahandskontrakt i Sverige, men ägaren har gått upp i rök.
2 av 3
Förmedlingen säger sig förmedla första- och andrahandskontrakt i Sverige, men ägaren har gått upp i rök. Foto: Faksimil
Flera känner sig lurade när fakturan på 588 kronor dimper ner.
3 av 3
Flera känner sig lurade när fakturan på 588 kronor dimper ner. Foto: Privat

Flera personer har blivit blåsta på dyra medlemsavgifter av Sveriges bostadsförmedling. Bolaget säger sig förmedla första- och andrahandskontrakt i Sverige, men för den som ångrat att den ingått medlemskap är det kört - bolaget går nämligen inte att kontakta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ångerrätten

För allt man köper på nätet gäller 14 dagars returrätt, så till vida att köpare och säljare kan kommunicera.

– Problemet här, så som kunderna uppger det, har varit att när kunden försöker returnera köpet så får de inte tag på Sveriges bostadsförmedling, säger Jan Fröden på Svea Ekonomi, till Nyheter24, och fortsätter:

– Vi vill att alla våra kunder ska följa gällande lagstiftning och däri ingår rätten, för konsumenten, att returnera produkten och/eller häva köpet enligt reglerna i distans- och hemförsäljningslagen

SVERIGE. Två anmälningar till allmänna reklamationsnämnden och flera förbannade kunder. Sveriges bostadsförmedling hade kunnat vara lösningen för några av alla bostadssökare, i stället blev det chockfakturor för medlemskap som ej går att säga upp. 

Bakom bolaget står en 22-årig tjej bosatt i Stockholm - med två avstängda mobiltelefonnummer.

"Resten var ju ren skit"

På Sveriges bostadsförmedlings sida uppmanas man bli medlem för att kunna ta del av "första- och andrahandskontrakt i Sverige", mot en månadsavgift på 49 kronor, som dock betalas årsvis och direkt efter att personuppgifterna är ifyllda. För flera av dem som valt faktura som betalningsalternativ kommer dock årsavgiften som lite av en chock. 

"4:e juli registrerade jag mig på sidan och sökte en lägenhet. Resten var ju ren skit så dagen efter skickade jag ett mail om att häva köpet enligt instruktion som stod i brevet. Hörde inte ett ord av Sveriges bostadsförmedling och den 27:e damp det ner en faktura på 588 kr", skriver en upprörd person på ett av flera nätforum där förmedlingen diskuteras. 

Några dagar efter att medlemskapet registreras kommer en faktura på 588 kronor med krav på betalning, trots att det är högst oklart om vad det är som kostar. Problemet är dock att det inte går att ångra köpet eftersom Sveriges bostadsförmedling inte går att kontakta.

Det är inte bara kunderna som har svårt att ta kontakt med förmedlingen - samma sak gäller för Svea Ekonomi, företaget som ansvarar för att skicka ut förmedlingens fakturor. 

Har ni fått några klagomål från kunder gällande Sveriges bostadsförmedling?

– Ja, det har vi ju fått, och vi har reagerat på samma sätt som fakturamottagarna, säger Jan Fröden på Svea Ekonomi, till Nyheter24.

– Vi har stoppat fakturautskicken. 

Enligt Fröden har man vid upprepade tillfällen försökt få kontakt med Sveriges bostadsförmedling, men hittills utan resultat. 

– Nu kan inte jag garantera att Sveriges bostadsförmedling inte svarat, men av oss som är här är det ingen som har lyckats nå dem. Sen ska man inte döma någon på förhand, men det är viktigt för oss att kunden alltid svarar, att det finns bra kontaktvägar. 

Tills vidare har man därför beslutat att inte skicka ut några fler fakturor. För de personer som redan mottagit en faktura och stött på problem med förmedlingen, och vill slippa inkassokrav, gäller det att ta kontakt med Svea Ekonomi som då kan lägga den på bevakning. 

När började kunderna reagera på fakturorna från Sveriges bostadsförmedling?

– Vi har haft dem som kund sedan den 18 november. Det är först nu som flera har börjat höra av sig, säger Jan Fröden.

Nyheter24 har vid upprepade tillfällen försökt kontakta 22-åringen bakom bolaget, men utan resultat. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela