Polischefen nekar till anklagelserna.
Polischefen nekar till anklagelserna. - Foto: SCANPIX

"Polischef misshandlade dotter" - här är storyn bakom

Han är polischefen som åtalas för barnmisshandel. Hon är 14-åringen som anmält sin egen pappa. Men historien är mer komplicerad än så.


– Då säger jag till honom, "gå inte ut där, du står här och pratar med mig". Då säger han "du ska få betala för att du sitter här ute med dina kompisar" och då frågar jag "vad det var för fel med det" då sa han "jo, det ska jag tala om för dig" och tar tag runt min hals och drar ner mig på golvet och slår till mig på huvudet och sparkar mig i magen.

Hon är 14 år och har anmält sin pappa, polischefen, för misshandel. Hennes historia styrks av flera vittnesuppgifter, lämnade av hennes jämnåriga kompisar. 

Han är i 60-årsåldern och beskriver en familjesituation där ingen längre klarar av att ta hand om tonårsdottern.

– Under de senaste två åren har hon hotat mig så många gånger och sagt att "bråkar du med mig så kommer jag anmäla dig så du blir av med jobbet gubbjävel".

I maj fick han nog. Dottern hade varit försvunnen, vägrat svara i telefon och inte dykt upp, när hon plötsligt hörde av sig och ville ha middag hemma med några kompisar. Pappan blev glad och sa ja. Men kvällen urartade och det visade sig att det var fler än två tjejkompisar som blivit bjudna. När pappan inser att flera omyndiga ungdomar, killar och tjejer, sitter och röker och dricker på hans balkong ser han rött. 

– Så jag klippte tag i henne i båda armarna och hon är ju inte en liten tjej, 1.82 lång och väger 90 kilo, jag fick klippa i rätt ordentligt i henne. Hon kränger och grejer så bordet ruskar och har men jag lyckas släpa in henne genom terrassdörren in i vardagsrummet. Där talar jag om för henne att nu får ni fan sticka härifrån, jag vill inte se någon av er längre och varför i helsicke har ni stulit min sprit som sagt, eller mitt vin. "Ja det är jag som har tagit det och det ska du skita i" säger hon. "Slå mig för helvete då" säger hon. Nej säger jag, "så jävla billigt säljer jag mig inte", jag håller i henne hela tiden. 

"Polischef åtalas för misshandel av dotter - fortfarande i tjänst"

Under gårdagen kunde Nyheter24 berätta att en högt uppsatt polischef blivit åtalad för misshandel

Trots anklagelserna är polischefen fortfarande i tjänst. Varken polisens personalansvarsnämnd eller statens ansvarsnämnd har ännu tillfrågats om något yttrande från domstolens sida och innan en sådan fråga inkommit är det inte aktuellt med någon uppsägning.

– Jag skriver i stämningsansökan att det kan finnas skäl att hämta in ett yttrande från personalansvarsnämnden, men det kanske är statens ansvarsnämnd. Men det är domstolen som ska göra det. Döms han och ett yttrande kommer så får jag ta ställning till det då, säger chefsåklagare Per Lind till Nyheter24.

"Förhöret gick som planerat"

Förhandlingarna kommer att hållas i Uppsala tingsrätt men under torsdagsförmiddagen var datum ännu inte fastställt. Polischefen som saknar styrkande vittnesuppgifter kommer att ställas mot dottern som har flera vittnen på sin sida. Fyra av dessa är hennes vänner och deras redogörelser stämmer mer eller mindre överens. 

Förundersökningen, som består av 122 sidor, innehåller dock Facebookkonversationer mellan målsägande och vittnen som kan komma att vara till polischefens fördel. Här kommenterar målsäganden den aktuella kvällen och nattens händelser i en statusuppdatering som blivit flitigt kommenterad. Bland annat av ett av vittnena som på frågan om hur förhöret gick svarar; "Förhöret gick som planerat."

– Det är min motpart som åberopar detta, det får du fråga honom om, säger chefsåklagare Lind när kommentaren kommer på tal. (Nyheter24 har sökt polischefens advokat, men utan resultat).

"Den där händelsen i höstas"

Det är inte första gången som familjen, med dottern i fokus, är i kontakt med polisen. I förundersökningen beskrivs en händelse från i höstas där flickan ska ha gett sig på pappan efter en incident på hennes skola. Han ska ha blivit ditkallad av rektorn, eftersom "det inte gick att ha henne inomhus". 

– När jag kommer till skolan står rektorn, en elevassistent, hennes elevassistent och mamman plus en radiobil på platsen. När jag stiger ur bilen och går fram till sällskapet kastar hon sig över mig vilket resulterar i att jag får ta tag i henne i båda armarna, hon sparkade mot mig så jag la ner henne på marken och då kom poliserna, radiobilskillarna, och tog hand om henne.

– Jag backade undan, hann inte och hon sparkar mig på låret så jag fick en riktig lårkaka. Då sa jag åt poliserna att ta hand om henne, "kör henne till socialjouren, jag vill inte se henne mer", säger polischefen i förhör.

Dotterns berättelse skiljer sig från pappans. Enligt henne "har hon varit bråkig" och står utanför skolan och pratar med en kompis när pappan kommer och avbryter.

– Då knuffar jag bort honom och säger att vi ska prata, för polisen hade gett godkännande att jag fick prata med henne. Och när jag knuffar bort honom tar han tag i mitt hår och drar ner på marken och sparkar till mig i sidan.

Sökt hjälp hos soc

Flickan bor just nu på ett LVU-hem. Föräldrarna, som skilde sig när dottern var två år, har haft delad vårdnad. Men ingen säger sig egentligen kunna ta hand om henne. Mamman "är rädd för henne" och pappa polischef har "ett hett temperament" enligt både mor och dotter.

Förundersökningen i fallet innehåller mycket mer än en förbannad pappa som pucklar på sin dotter. Sida efter sida målar upp bilden av en komplicerad familjesituation. Det är en dotter som vägrar bo hos sin mamma men som avskyr sin pappa. En mamma som inte vet vem hon ska tro på och en pappa som i flera desperata försök tagit kontakt med Socialtjänsten för att få hjälp med dottern.

Nu hamnar allt i rättssalen.

/
/
/
/
/
tal
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.