AP-fond har förlorat över 20 miljoner på Facebook

- 28/08/2012, 19:58 -
Facebook-aktien fortsätter att rasa.
1 av 3

Facebook-aktien fortsätter att rasa.

SCANPIX

Zuckerbergs börsintroducering har gått mindre bra.
2 av 3

Zuckerbergs börsintroducering har gått mindre bra.

SCANPIX

Vad kommer hända med Facebook-aktien?
3 av 3

Vad kommer hända med Facebook-aktien?

SCANPIX

I juni köpte Sjunde AP-fonden, som förvaltar pensionen för miljontals svenskar, Facebook-aktier för 45 miljoner kronor. Men i dag är aktierna knappt värda hälften av köpesumman.

Facebooks börsnotering har på kort tid blivit ett fiasko. Aktiens värde har gått från noteringspriset på 38 dollar till att i nuläget ligga på ynka 19,27. Halva värdet har därmed gått förlorat.

Innan börsnoteringen var intresset för nätjättens aktier enormt. Uppemot en halv miljon svenskar sade sig vara sugna på att köpa lite aktier i Zuckerbergs hjärtebarn - något som snabbt visade sig vara en dålig idé. Men trots det kan 2,6 miljoner svenskar titulera sig som aktieägare i bolaget. 

Hur? Genom att inte aktivt valt att placera sina pensionspengar utan i stället låtit Sjunde AP-fonden ta ansvaret. I början på juni i år köpte nämligen AP7 aktier för 45 miljoner kronor, ett värde som nu halverats.

– Anledningen till att vi köpte Facebook-aktien var att de är stora på den amerikanska börsen och därmed inkluderad i vår indexstrategi, säger Johan Florén, kommunikationschef på Sjunde AP-fonden, till Nyheter24.

Förstår sig inte riktigt på oron

Men enligt Florén har pensionsspararna inget att oroa sig för eftersom Facebook-aktien inte står för mer än 0,3 promille av AP7:s aktieportfölj.

– Det kommer inte att synas i avkastningen, säger han och fortsätter:

– Om indexstrategin är en av hörnstenarna är riskspridningen en annan. Vi har aktier i 2 500 bolag. 

I dagsläget finns inga planer på att göra sig av med aktierna, så länge Facebook är stora kommer svenska pensionssparare fortsätta att äga. Och Florén förstår sig inte riktigt på oron över just Facebook.

– Ser man det som en investering är det inga konstigheter. Jag tycker överlag att det är konstigt att det blir så mycket uppmärksamhet kring Facebook, helt plötsligt bryr sig alla om aktier.