Facebook-aktien fortsätter att rasa.
1 av 3
Facebook-aktien fortsätter att rasa. - Foto: SCANPIX
Zuckerbergs börsintroducering har gått mindre bra.
2 av 3
Zuckerbergs börsintroducering har gått mindre bra. - Foto: SCANPIX
Vad kommer hända med Facebook-aktien?
3 av 3
Vad kommer hända med Facebook-aktien? - Foto: SCANPIX

AP-fond har förlorat över 20 miljoner på Facebook

I juni köpte Sjunde AP-fonden, som förvaltar pensionen för miljontals svenskar, Facebook-aktier för 45 miljoner kronor. Men i dag är aktierna knappt värda hälften av köpesumman.


Förvaltar pensionen

AP7, eller Sjunde AP-fondens uppgift är att förvalta premiepensionsmedel åt svenska folket.

De som själva inte valt att aktivt placera sin premiepension hamnar i stället hos AP7, vilket i dagsläget är drygt 2,6 miljoner svenskar. 

Facebooks börsnotering har på kort tid blivit ett fiasko. Aktiens värde har gått från noteringspriset på 38 dollar till att i nuläget ligga på ynka 19,27. Halva värdet har därmed gått förlorat.

Innan börsnoteringen var intresset för nätjättens aktier enormt. Uppemot en halv miljon svenskar sade sig vara sugna på att köpa lite aktier i Zuckerbergs hjärtebarn - något som snabbt visade sig vara en dålig idé. Men trots det kan 2,6 miljoner svenskar titulera sig som aktieägare i bolaget. 

Hur? Genom att inte aktivt valt att placera sina pensionspengar utan i stället låtit Sjunde AP-fonden ta ansvaret. I början på juni i år köpte nämligen AP7 aktier för 45 miljoner kronor, ett värde som nu halverats.

– Anledningen till att vi köpte Facebook-aktien var att de är stora på den amerikanska börsen och därmed inkluderad i vår indexstrategi, säger Johan Florén, kommunikationschef på Sjunde AP-fonden, till Nyheter24.

Förstår sig inte riktigt på oron

Men enligt Florén har pensionsspararna inget att oroa sig för eftersom Facebook-aktien inte står för mer än 0,3 promille av AP7:s aktieportfölj.

– Det kommer inte att synas i avkastningen, säger han och fortsätter:

– Om indexstrategin är en av hörnstenarna är riskspridningen en annan. Vi har aktier i 2 500 bolag. 

I dagsläget finns inga planer på att göra sig av med aktierna, så länge Facebook är stora kommer svenska pensionssparare fortsätta att äga. Och Florén förstår sig inte riktigt på oron över just Facebook.

– Ser man det som en investering är det inga konstigheter. Jag tycker överlag att det är konstigt att det blir så mycket uppmärksamhet kring Facebook, helt plötsligt bryr sig alla om aktier.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.