Katarina och hennes nya hem.
1 av 4
Katarina och hennes nya hem. - Foto: Södra tornet / Montage
Katarina Sandberg flyttar raka vägen från Kristianstad till Uppsala slott.
2 av 4
Katarina Sandberg flyttar raka vägen från Kristianstad till Uppsala slott. - Foto: Södra tornet kommunikation
Ett helt vanligt studentboende.
3 av 4
Ett helt vanligt studentboende. - Foto: Södra tornet kommunikation
Uppsalas landshövding, tillika Katarinas nya granne, Peter Egardt.
4 av 4
Uppsalas landshövding, tillika Katarinas nya granne, Peter Egardt. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Nu flyttar hon in på slottet

300 mejl och 30 telefonsamtal men ingenstans att bo. Det såg mörkt ut för nyblivna studenten Katarina från Kristianstad. Lösningen kom dock från oväntat håll - på fredag flyttar hon in på Uppsala slott.


Annonsen

I samband med kampanjen "Hjälp en student" kom kommunikationsbyrån Södra tornet, som huserar på slottet, på att man precis fått ett rum över och bestämde sig för att ragga hyresgäst genom att posta en annons på Facebook: "Uppsalastudent och utan boende i höst? Ta chansen att bo i ett rum i Uppsala slott ett par veckor från den 1 september. Du behöver inte betala någon hyra men du får gärna blogga om din vistelse hos oss."

– Ansökningarna trillade in och efter några dagar hade 40 personer från världens alla hörn skickat in ansökningar. Vi valde ut ett tiotal som vi kontaktade, säger Liv Karlsson Enbom, skribent på Södra tornet, till Nyheter24.

Till sist kvarstod tre personer och av dem valdes Katarina ut.

– Hon får låna rummet ett par veckor, max en månad. Sedan kommer vi dra i alla trådar vi kan för att hjälpa henne att hitta ett nytt boende. 

UPPSALA– Jag skrev på Facebook att "i morgon flyttar jag till Uppsala och jag har ingenstans att bo". Då var det en kompis som skickade länken om slottsboendet så skickade jag iväg en ansökan och fick komma på intervju.

Katarina Sandberg,19, från Kristianstad har precis som hundratals andra studenter haft stora problem med att hitta någonstans att bo. 

– Jag har haft så himla svårt att hitta boende, jag har hållit på i en månad och skickat säkert 300 mejl och ringt 30 samtal och tittat på tveksamma rum, säger hon till Nyheter24.

Men nu är problemet löst.

13.00 på fredag tar hon sitt pick och pack och flyttar in på Uppsala slott.

– När andra bor i något studentrum på tolv kvadratmeter så bor jag på slottet! Det känns väldigt roligt och väldigt bra.

"Rustning bredvid sängen"

Bakom bostadserbjudandet står kommunikationsbyrån Södra tornet som huserar på slottet och plötsligt fick ett rum över, varpå man satte ut en annons. Av de fyrtiotal svar som kom in blev det till sist Katarina som får prova på livet som slottsdam.

Kommer du inte att vara mörkrädd?

– Jag kommer väl att vara lite ensam men jag brukar inte vara mörkrädd. Jag har ju dock en två meter hög rustning bredvid sängen så det här blir lite av ett eldprov! 

Du vet att Uppsalas landshövding också bor på slottet? Du kan ju alltid hälsa på honom?

– Haha, jag tror inte att det skulle uppskattas. 

Vad är det bästa med att bo på slottet?

– Hela miljön och atmosfären, ett nytt sätt att lära känna en ny stad!

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.