Teliasonera har gjort miljardaffärer med diktaturen Uzbekistan.
1 av 3
Teliasonera har gjort miljardaffärer med diktaturen Uzbekistan. - Foto: SCANPIX
Uzbekistans diktators äldsta dotter Gulnara Karimova.
2 av 3
Uzbekistans diktators äldsta dotter Gulnara Karimova. - Foto: Ap
Islam Karimov har styrt landet med järnhand i över tjugo års tid.
3 av 3
Islam Karimov har styrt landet med järnhand i över tjugo års tid. - Foto: AP

Teliasoneras miljardaffär med diktaturen

Uppdrag granskning avslöjar hur Teliasonera sedan 2008 betalat ut miljardbelopp till ett enmansföretag kopplat till den uzbekiska regimen.


Familjen Karimov

Familjen Karimov, med president Islam Abduganievitj Karimov i spetsen, styr sedan 20 år tillbaka Uzbekistan med järnhand. 

Sedan landets självständighet 1991 har Karimov vid flera tillfällen, i tydlig strid med författningen, förlängt sitt eget mandat som president med hjälp av olika politiska knep.

Vid flera tillfällen har valobservatörer i landet anmält oegentligheter och det internationella samfundet har vid upprepade tillfällen framfört skarp kritik mot presidentens bristande respekt för mänskliga rättigheter och pressfrihet. Där massakern på demonstranter i Andizjan 2005 blivit särskilt ökänd.  

Det har tidigare rapporterats om hur landets polisstyrka utövat hänsynslös tortyr mot de som av presidenten anses som politiska fiender och som beskylls för att tillhöra radikala islamistiska organisationer.

I våras avslöjades det hur Teliasonera hjälper diktaturer i Östeuropa att få tillgång till information om "journalister, människorättsaktivister och oppositionella" som uppfattats som hot mot regimerna.

Nu kommer Uppdrag granskning med nya uppgifter som visar att Teliasonera, med svenska staten som största ägare, betalt miljardbelopp till ett enmansföretag i Gibraltar som ägs av en kvinna från Uzbekistan vid namn Gayane Avakyan. I utbyte mot miljardbeloppen ska den svenska telekomjätten ha fått mobiltelefonlicenser i Uzbekistan. 

Gayane Avakyan hör hemma vid den uzbekiska modescenen och är nära vän till Uzbekistans diktators äldsta dotter Gulnara Karimova

Diktatorns dotter, som bland annat titulerar sig som popstjärna, diplomat, professor och modeikon, är en affärskvinna med enormt inflytande. Hon är en av regimens mäktigaste personer och ska vara den som styr och tjänar bäst på telekomkontrakten. 

Föremål för pågående utredning

Nu kan Uppdrag granskning avslöja att schweiziska myndigheter inlett en ekobrottsutredning där Avakyan och hennes bolag, diktatorns dotter och Teliasonera ingår. Åklagare har redan hunnit frysa konton med enorma summor pengar som tros tillhöra diktatorns dotter. 

I samband med att Teliasonera för sex år sedan etablerade sig i Uzbekistan släppte man in en så kallad lokal partner - det gibraltarbaserade bolaget Takilant Ltd. Sedan dess har man betalat ut över 2,2 miljarder till Takilant, i utbyte mot telefonnummerserier och 3G-licenser i landet.

"Rövarbaron"

Sedan schweiziska myndigheter påbörjade utredningen i juli har man redan hunnit frysa stora summor pengar som tros tillhöra diktatorns dotter, som i dokument från amerikanska utrikesförvaltningen beskrivs som en "rövarbaron".

Trots att det endast är uzbekiska myndigheter som kan dela ut licenser har Teliasonera betalat ut miljardbelopp till det lilla privata bolaget i Gibraltar. Något som Teliasonera anser är en helt normal process. Teliasonera menar nämligen att det inte förekommer någon koppling mellan den lokala partnern Takilant och regimen. Men när Uppdrag granskning kontrollerar bolagets redvisning finns inte ett spår av de svenska miljarderna. 

På frågan om varför man betalat 2,2 miljarder kronor till ett offshorebolag i Gibraltar svarar Cecilia Edström, kommunikationsdirektör på Teliasonera, att de hade "en tillgång vi behövde" och att de följt den legala processen i Uzbekistan.

– Vi betalade den rättmätiga ägaren av licenserna och den formella gången är att licenserna då går tillbaka till myndigheterna som sen utfärdar licenserna igen, säger Edström till Uppdrag granskning.


Uppdrag granskning sänds 20.00 i SVT1.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!