Måndag 26 Sep
Stockholm

Nu kommer Muhammedprotesterna till Sverige

Muslimer världen över har protesterat mot filmen.
1 av 3
Muslimer världen över har protesterat mot filmen. Foto: Mukhtar Khan / AP / SCANPIX
Här bränns den amerikanska flaggan i Bangladesh.
2 av 3
Här bränns den amerikanska flaggan i Bangladesh. Foto: A.M.Ahad / AP / SCANPIX
USA:s Libyenambassadör dödades i ett attentat - men senare framkom det att attacken ska ha varit planerad sedan tidigare.
3 av 3
USA:s Libyenambassadör dödades i ett attentat - men senare framkom det att attacken ska ha varit planerad sedan tidigare. Foto: Ben Curtis / AP / SCANPIX

I Mellanöstern har ambassader attackerats och folk begett sig ut på gator och torg. I helgen når protesterna mot Muhammedfilmen Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Frankrike förbjuder protester

Mötesfriheten är uppenbarligen inte lika stor i Frankrike som i Sverige när det kommer till den här frågan. På fredagen kom beskedet att de franska myndigheterna förbjuder planerade demonstrationer mot Muhammedteckningar som publicerats i en fransk tidning med anledning av filmen.

Källa: Reuters.

MALMÖ. Filmen "Innoncence of Muslims" har skapat starka och blodiga reaktioner i hela världen, framför allt i Libyen, Egypten och även Jemen. Ambassader har stormats och flaggor bränts. Ilskan har riktats mot USA som filmmakaren "Sam Bacile" (det är dock oklart om han existerar på riktigt) kommer från. I helgen kommer det att demonstreras i de största svenska städerna.

– Vi vill framföra vår bild av profeten Muhammed, den sanna bilden. Det handlar inte om att stå och skrika med banderoller utan om vem profeten är för oss, säger Fatima Maatouk, 22, en av initiativtagarna till demonstrationen i Malmö, till Nyheter24.

När hon såg delar ur filmen, som utmålar profeten som pedofil och våldsam krigsherre, hade hon svårt att hålla tillbaka känslorna.

– Det var jättejobbigt, den visar en helt falsk bild, säger Maatouk.

"Kan komma de som vill ta till våld"

I Libyen attackerades USA:s ambassad i ett attentat som dödade ambassadören Chris Stevens. Senare kom dock uppgifter som tydde på att attacken varit planerad långt innan "Innocence of Muslims" lades upp på nätet.

På söndagen ska Fatima Maatouk och många andra protestera i Malmö i demonstrationen som arrangeras av Libanesiska kulturföreningen och Irakiska föreningen. Dagen innan samlas folkmassor i Stockholm och Göteborg. På fredagen har cirka 1 100 personer sagt att de ska komma på Facebook.

– Alla kanske inte kommer men vi blir många, säger hon.

Eftersom det varit våldsamma protester i världen - är du orolig inför demonstrationen?

– Det är folk som kommer från alla olika håll på söndag, vi känner inte alla. Det kan säkert komma de som kan ta till våld men vi ska se till att det är ordning och reda. Vi har ett fredligt, vänligt budskap.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.