Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter Tintingate - nu vågar Behrang Miri inte bo hemma

- 27/09/2012, 17:51
Behrang Miri vågar inte bo hemma.
1 av 2

Behrang Miri vågar inte bo hemma.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Tintin-albumen vållade het debatt på tisdagen.
2 av 2

Tintin-albumen vållade het debatt på tisdagen.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Han ville först plocka bort alla Tintinalbum, sen gjorde han en rekordsnabb pudel. Nu vågar Kulturhusets konstnärlige ledare Behrang Miri inte bo hemma.

OSKARSHAMN. Han var kanske Sveriges mest omdebatterade och kritiserade person på tisdagsförmiddagen. Kulturhusets konstnärlige ledare Behrang Miri gick ut med att han ville plocka bort alla Tintin-album från ungdomsbiblioteket Tiotretton.

– Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk. Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor. Bilden av ”skogsturken” finns kvar, det handlar om exotisering och orientalism, sa han till DN då.

Kritikstormen lät inte vänta på sig. Flera använde begrepp som censur och bokbål för att beskriva det Miri ville göra. Efter bara ett par timmar hade Kulturhuset gjort en pudel och meddelade att Tintin fick vara kvar.

"Folk har lagt upp min hemadress"

Nu säger Behrang Miri att han inte längre vågar bo hemma. Anledningen är alla de påhopp han fått utså efter tisdagens utspel.

– Jag har fått massor av rasistiska påhopp. Det är även folk som har lagt upp min hemadress på olika sidor, säger han till Östran.

Den konstnärlige ledaren ångrar också sitt snabba beslut om att ta bort böckerna.

– Jag tog ett förhastat beslut. Metoden att ta bort litteraturen är fel. Jag begick ett misstag, men frågan är viktig och det måste man fortsätta att fördjupa sig i. Jag värnar om yttrandefriheten och är emot censur, säger han.