Behrang Miri vågar inte bo hemma.
1 av 2
Behrang Miri vågar inte bo hemma. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Tintin-albumen vållade het debatt på tisdagen.
2 av 2
Tintin-albumen vållade het debatt på tisdagen. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Efter Tintingate - nu vågar Behrang Miri inte bo hemma

Han ville först plocka bort alla Tintinalbum, sen gjorde han en rekordsnabb pudel. Nu vågar Kulturhusets konstnärlige ledare Behrang Miri inte bo hemma.


OSKARSHAMN. Han var kanske Sveriges mest omdebatterade och kritiserade person på tisdagsförmiddagen. Kulturhusets konstnärlige ledare Behrang Miri gick ut med att han ville plocka bort alla Tintin-album från ungdomsbiblioteket Tiotretton.

– Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk. Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor. Bilden av ”skogsturken” finns kvar, det handlar om exotisering och orientalism, sa han till DN då.

Kritikstormen lät inte vänta på sig. Flera använde begrepp som censur och bokbål för att beskriva det Miri ville göra. Efter bara ett par timmar hade Kulturhuset gjort en pudel och meddelade att Tintin fick vara kvar.

"Folk har lagt upp min hemadress"

Nu säger Behrang Miri att han inte längre vågar bo hemma. Anledningen är alla de påhopp han fått utså efter tisdagens utspel.

– Jag har fått massor av rasistiska påhopp. Det är även folk som har lagt upp min hemadress på olika sidor, säger han till Östran.

Den konstnärlige ledaren ångrar också sitt snabba beslut om att ta bort böckerna.

– Jag tog ett förhastat beslut. Metoden att ta bort litteraturen är fel. Jag begick ett misstag, men frågan är viktig och det måste man fortsätta att fördjupa sig i. Jag värnar om yttrandefriheten och är emot censur, säger han.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.