Onsdag 28 Sep
Stockholm

Nu hemligstämplas Säpos kaffekassa

Justitieminister Beatrice Ask har skrivit på ett beslut som bland annat gör att Säpos kaffekassa blir hemlig.
Justitieminister Beatrice Ask har skrivit på ett beslut som bland annat gör att Säpos kaffekassa blir hemlig. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Nu stoppas granskningarna av hur Säpo använder sina pengar. Regeringen har sekretessbelagt uppgifterna - till och med kaffekassan är hemlig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

SVERIGE. Dagens Nyheter har tidigare avslöjat hur Säpo använde sina pengar till en stor James Bond-fest. Fem miljoner gick kalaset på och Säpo kritiserades hårt. Nu har regeringen sekretessbelagt Säpos utgifter. Allt från lokalhyra till kaffekassa är hemligt.

Hot mot rikets säkerhet

Enligt ett regeringsbeslut skulle rikets säkerhet hotas om det blir känt hur Säkerhetspolisen använder sitt anslag, skriver Dagens Nyheter i dag. Justitieminister Beatrice Ask (M) har skrivit under beslutet som inte går att överklaga.

– Det är fullständigt absurt och det här är ytterligare ett exempel på hur Säkerhetspolisen använder sekretessbestämmelserna på ett slentrianmässigt sätt. Det här har uppmärksammats tidigare och då öppnade justitiekanslern ett tillsynsärende och kritiserade Säpo, säger Nils Funcke, expert på yttrandefrihetsfrågor och sekreterare i regeringen yttrandefrihetskommitté till Dagens Nyheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.