Måndag 26 Sep
Stockholm

Här är S-attacken mot kungahuset

Bilden ur det senaste numret av socialdemokratiska tidningen Tiden.
Bilden ur det senaste numret av socialdemokratiska tidningen Tiden. Foto: Tiden / Elisabeth Ohlson Wallin

Silvia sopar undan ett hakkors och på bordet ligger en naken Camilla Henemark insvept i pizzor. Här är socialdemokratiska Tidens bild av kungahuset.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Har sagt upp sig

Daniel Suhonen sa upp sig som chefredaktör på Tiden i förra veckan och ska i stället vara chef för en nystartad LO-tankesmedja.

Elisabeth Ohlson Wallin kommer löst att ingå i tidningens redaktion genom att hon får i uppdrag att gestalta teman. Kungabilden skulle visa på "den nya eliten".

STOCKHOLM. Sveriges kung Carl XVI Gustaf bakom ett bord fyllt av personer inblandade i alla skandaler runt honom. På ett bord framför ligger artisten Camilla Henemark, som berättat om romanser med kungen, naken och insvept i pizzor. I hörnet sitter drottning Silvia på knä och försöker sopa ett hakkors under mattan.

Den socialdemokratiska tidskriften Tiden, som ges ut av Arbetarrörelsens tankesmedja, har låtit konstnären Elisabeth Ohlson Wallin göra montaget.

– Vi vill att även republikaner med socialistiska värderingar ska kunna ha sin bild på kungafamiljen uppsatt på dass, säger Daniel Suhonen, chefredaktör för Tiden, till Resumé.

"Är mer utmanande att kungen håller på med skumraskaffärer

Ohlson Wallin är mest känd för sin utställning "Ecce Homo" där olika bibliska personer porträtterades som homosexuella. Det var aldrig något val för tidningen att be henne att ändra något i den nya kungabilden.

– När man ber en konstnär tolka maktförhållanden kan man inte säga nej till vad de sedan skapar. Jag får ta den publicistiska smällen. Jag kan inte hålla på och censurera henne. Det är en utmanande bild men samtidigt är det mer utmanande att kungen håller på med olika skumraskaffärer, säger chefredaktören.

Med i montaget finns exempelvis Hovets presschef Bertil Ternert, porrklubbskungen Mille Markovic och kungens vän Anders Lettström.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.