Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson fortsätter att öka i popularitet.
Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson fortsätter att öka i popularitet. - Foto: SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

SD fortsätter att öka

Sverigedemokraterna fortsätter att öka rejält. Sedan augusti har de ökat med 1,5 procentenheter i Sifos undersökning.


Hela undersökningen

Kristdemokraterna 3,4 (-0,4)
Moderaterna 28,8 (+0,1)
Folkpartiet 5,6 (-1,0)
Centerpartiet 4,4 (-0,4)

Miljöpartiet 10,0 (+1,1)
Socialdemokraterna 32,1 (-1,2)
Vänsterpartiet 6,5 (+0,6)

Sverigedemokraterna 7,7 (+0,5)

Övrigt 1,4 (+0,6)

Källa: Sifo/SvD

SVERIGE. Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Sverigedemokraterna har ökat rejält den senaste tiden. I Metro/Yougovs väljaropinion för oktober gick partiet från 7,3 procent till 9,3 procent.

Nu har SvD/Sifo publicerat sin undersökning och där ökar SD med 0,5 procent sedan senaste mätningen till 7,7 procent. Sedan augusti, då partiet låg på 6,2 procent i undersökningen, har de ökat med 1,5 procent.

Även storstadsväljarna

Numera är det inte bara unga män på landet som lockas av SD utan även storstadsväljarna, skriver SvD. 

Partiet går bäst i Malmöområdet där de ligger på 11,2 procent medan de i Göteborg är uppe på 5,9 procent. Sverigedemokraterna går sämst Stockholmsområdet men har ökat från 2 procent 2010 till dagens 5 procent, rapporterar SvD.

I undersökningen får alliansen sammanlagt 42,2 procent. Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får tillsammans 48,6 procent.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras efter bombhot

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.