Hennes identitet blev stulen och efterlyst

4 672 personer har delat efterlysningen på försvunna Hannah. Hon är 15 år, bosatt i Sala och försvann i tisdags, allt enligt hennes förtvivlade pappa som gör vad han kan för att få hem sin dotter.


Kontaktade Missing People

Även organisationen Missing People som jobbar med att hitta försvunna personer har varit i kontakt med den falska efterlysningen.

– Vi fick in en efterlysning till oss. Vi försökte ringa anmälaren och det gick inte att nå personen i fråga. I går förmiddag försökte jag ringa flera gånger, eftersom vi inte fick något svar förstod vi ganska snart att någonting var skumt, säger Jessica Kangasniemi på Missing People, till Nyheter24.

Har ni varit med om något liknande tidigare?

– Ja, men i och med att vi alltid kollar upp allt innan så går inte sådana efterlysningar igenom. 

Hon har ingen aning om varför en del väljer att hitta på efterlysningar men menar att det kan ge en negativ påverkan på personer som är försvunna på riktigt.

– Risken finns att verkliga fall hamnar i skymundan. Det tar ju tid att konstatera att något är falskt och under tiden kan vi då ha fått in riktiga fall som då får vänta, säger Kangasniemi till Nyheter24.

INTERNET. Allt är dock påhittat. Den efterlysning som tusentals personer aktivt spridit på Facebook är bara fejk. Varken ålder eller stad stämmer överens med människorna vars ansikten cirkulerar på Facebook. 

– Jag fick reda på detta i går kväll då några vänner till mig, även främmande människor, kommenterade på min blogg och mejlade mig och sa att en efterlysning med mitt namn och min bild cirkulerade på Facebook, säger den riktiga Hannah till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag klickade då på en länk som visade mig in på denna Kenneths sida där jag får se mig själv och en text som sa att man ska kontakta polisen och ett telefonnummer till min falska "pappa" om man vet något om denna falska 15-åriga tjej i mitt namn och min bild. 

Polisanmält

Hannahs "pappa" Kenneth fick reda på efterlysningen via en kollega på fredagsmorgonen.

– Inget av det där stämmer överhuvudtaget. Jag har blivit facerapead eller något. Jag har anmält det till Facebook, säger Kenneth Andersson, vars bild och förnamn används, till Nyheter24.

Kommer du att gå vidare med det här och polisanmäla?

– Jag vet inte, det är väl svårt eftersom man inte vet vem som ligger bakom det. 

Hannah, som varken bor i Sala eller är 15 år, har dock polisanmält det hela. 

– Jag har varit i kontakt med polisen sedan i går kväll och har ännu inte haft mitt sista samtal med dem. Allting är anmält och ingen riktig anmälan på mig försvunnen har kommit in och polisen tog mig på allvar från första början. Vilket var väldigt skönt. 

"Hat och kärlek"

Hannah har ingen aning om vem som kan tänkas ligga bakom den falska efterlysningen och kan bara spekulera i varför någon valt att skapa den. 

– Det är Facebook, allt finns på Facebook. Avundsjuka, svartsjuka, hat och kärlek. Men antingen vill någon åt mig eller jävlas med mig och ett sådant jävelskap har då helt klart gått över gränsen.

Hur mår du nu?

– Jag mår illa. Känner mig nertryckt, kränkt och påhoppad. Har aldrig någonsin behövt kämpa så hårt för att få folk att tro på mig men det gäller väl att stå på sig. Denna person som vill mig illa lyckades få mig må dåligt, visst, men ingenting som sänker mig, säger hon och fortsätter:

– Hoppas innerligt att den skyldige har mage nog att erkänna inom kort. Jag hoppas även att alla andra kan få en liten blick av vad som kan hända på Facebook, vilka människor som kan tänkas döljas bakom en profilbild, detsamma gäller bloggare. Men jag tänker inte lägga mig ner för detta.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!