En ung pojkes datorspelande har gått ett steg för långt anser Förvaltningsrätten.
1 av 2
En ung pojkes datorspelande har gått ett steg för långt anser Förvaltningsrätten. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Spelet World of Warcraft beskylls ofta för att skapa ett spelberoende.
2 av 2
Spelet World of Warcraft beskylls ofta för att skapa ett spelberoende. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Datorspelandet spårade ur – tonåring tvångsomhändertas

En 16-årig kille tvångsomhändertas på grund av sitt datorspelande. Tonåringen ska bland annat ha gett sig på sin pappa när han inte fick spela.


Lagen om vård av unga

Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, ofta förkortad LVU, reglerar tvångsomhändertagande av unga människor i Sverige under 18 år och i vissa fall av unga under 20. Grunderna för omhändertagande kan vara bristande hemförhållanden eller den unges egna vårdslösa beteende, skriver Wikipedia.

Spelberoende

Datorspelsberoende är ett överdrivet eller tvångsmässigt användande av dator- och TV-spel. Personer som spelar tvångsmässigt, isolerar sig själva från social kontakt och fokuserar nästan helt på att uppnå mål i spelet än i det verkliga livet.

MALMÖ. Den 16-årige pojken tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga sedan hans föräldrar inte lyckats begränsa hans datorspelande. Det är Förvaltningsrätten i Malmö som har tagit beslutet och klassar pojkens spelande som ett ”socialt nedbrytande beteende”, skriver Metro.

– Om ett dataspelande gör så att personen försakar allt annat är det att jämställa med ett missbruk, säger Ola Brändström, rådman vid Förvaltningsrätten i Malmö, till Metro.

Polis tillkallades

Beslutet är baserat på att pojken har visat upp ett dåligt psykiskt hälsotillstånd på grund av sitt spelande och att hans dygnsrytm är helt ur balans. Han ska även ha reagerat väldigt häftigt när hans föräldrar försökt få honom att sluta spela. 

Det har till och med gått så långt att pojken har gett sig på sin pappa fysiskt så att polisen har fått besöka familjens hem.

– De sociala insatserna mot dataspelsberoende är bedrövligt dåliga, föräldrar har ingenstans att vända sig, säger legitimerade psykologen Owe Sandberg till Metro och fortsätter:

– Jag har uppmärksammat Socialdepartementet på att det bör bli en egen diagnos. Belöningssystemen är lika för World of Warcraft som för narkotika.

Vilket spel som pojken spelat framgår inte men han anser själv att han inte är spelberoende.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!