Martin Schibbye, Johan Persson och Dawit Isaak.
1 av 4
Martin Schibbye, Johan Persson och Dawit Isaak. - Foto: SCANPIX / Montage
Dawit Isaak har suttit fängslad sedan 2001.
2 av 4
Dawit Isaak har suttit fängslad sedan 2001. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Enligt Carl Bildt kan frigivningen av Johan och Martin ha påverkat fallet med Dawit Isaak.
3 av 4
Enligt Carl Bildt kan frigivningen av Johan och Martin ha påverkat fallet med Dawit Isaak. - Foto: ROBIN HALDERT / SCANPIX SWEDEN
4 av 4
- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Etiopiensvenskarna: "Obehagligt att vi kan ha försvårat för Dawit"

Nu berättar Carl Bildt om hur frigivningen av Etiopiensvenskarna kan ha påverkat fallet Dawit Isaak.


Fängslade journalister

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Asmara sedan 23 september 2001 utan rättegång.

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps i Ogadenprovinsen den 1 juli 2011. De dömdes till elva års fängelse och satt fängslade i Addis Abeba i över ett år tills de frigavs i september 2012.

STOCKHOLM. Etiopiensvenskarna, journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, satt fängslade i över ett år i Etiopien. I grannlandet Eritrea har journalisten Dawit Isaak snart suttit i elva. 

Uppdrag granskning har följt Persson och Schibbyes första tid i frihet och intervjuat utrikesminister Carl Bildt om spelet bakom frigivningen.

– Det finns en komplikation som jag inte nämnt tidigare. Intill detta hade vi ett väldigt fokus på att arbeta med Eritrea, säger Bildt och fortsätter:

– Man kan nästan säga att det som definierar politiken i dessa områden är problematiken mellan Etiopien och Eritrea. 

Sämre möjlighet att få ut Dawit

Enligt Bildt var Sveriges relation till Etiopien "mycket begränsad" innan fallet med Johan och Martin. 

– Vi hade kritiserat dem för MR-brott, vi hade också i frågan om gränsdragningen mellan Etiopien och Eritrea sagt att det var Eritrea enligt ett utslag från en FN-konvention som hade rätten på sin sida. Man kan säga att detta inte riktigt ökat värdet på våra aktier i Addis Abeba, säger han till Uppdrag granskning.

Plötsligt blev det dags att omvärdera den svenska politiken och i stället börja fokusera på att förbättra kontakterna med Etiopien.

– Och vi försökte hela tiden göra det utan att det skulle försvåra våra möjligheter i Eritrea. Men det var något som bekymrade oss nästan varje dygn, hur den här känsliga relationen mellan länderna skulle uppfattas.

"Jävligt obehagligt"

Johan och Martin våndas över tanken på att eventuellt ha försvårat för Dawit.

– Det är sant det är en problematik, men jag vet inte hur besluten togs, säger Johan Persson till Uppdrag granskning och fortsätter:

– Men självklart är det en jävligt obehaglig fråga att tänka på att jag och Martin kanske bidragit till en sämre möjlighet för att få ut Dawit.

Uppdrag granskning sänds 20.00 i SVT1.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Rejält vinstlyft för SEB

Storbanken SEB redovisar en vinst före kreditförluster och påförda avgifter på 13,5 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med 12,6 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars redovisar en ökad rörelsevinst. För första kvartalet landade vinsten på 6,8 miljarder kronor jämfört med 6,3 miljarder kronor samma period föregående år.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.