Tisdag 3 Aug
Stockholm

Vårdens missar blev Petzälls fall

William Petzäll på sjukhus, hans mediciner och hans mamma.
1 av 8
William Petzäll på sjukhus, hans mediciner och hans mamma. Foto: Faksimil SVT
undefined
2 av 8
undefined. Foto: Faksimil SVT
Petzäll som ung.
3 av 8
Petzäll som ung. Foto: Faksimil SVT
undefined
4 av 8
undefined. Foto: Faksimil SVT
undefined
5 av 8
undefined. Foto: Privat
undefined
6 av 8
undefined. Foto:
William Petzäll dog av en överdos.
7 av 8
William Petzäll dog av en överdos. Foto:
William Petzäll tillsammans med Jimmie Åkesson, Björn Söder och Sven-olof Sällström 2009.
8 av 8
William Petzäll tillsammans med Jimmie Åkesson, Björn Söder och Sven-olof Sällström 2009. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Riksdagsledamoten William Petzäll dog av en överdos trots att han vädjade om hjälp in i det sista. Uppdrag granskning har tagit del av nytt material om hur han blev beroende av droger.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Sista meddelande

Petzälls sista uppdatering på Facebook gjordes den 28 augusti - två dagar efter hans födelsedag. I uppdateringen tackade han för gratulationer samtidigt som han beskrev hur han hoppades att han skulle få vård.

"Håller tummarna för att komma in på den inte allt för väl omtyckta men nog så viktiga buppemottagningen så man kan leva lite fridfullt utan att behöva oroa sig för rättsliga och kroppsliga repressalier. Nu betala räkningar. Får passa på nu när humöret är tillbaka."

BORÅS. 2009 blir William Petzäll knivhotad på ett tåg i Skåne. Hotet hade inget att göra med hans medlemskap i Sverigedemokraterna, men det satte djupa spår hos honom. I början av 2010 sökte han upp en läkare i Borås och Uppdrag granskning har tagit del av hans journal från den tiden.

Där står det att Petzäll inte ansåg sig ha något socialt liv och att hotbilden mot Sverigedemokraterna gjorde att han inte kunde sova på nätterna.

Läkaren skrev då ut starkt beroendeframkallande insomningstabletter till Petzäll.

Då började beroendet

Detta får stark kritik av Britt Vikander, överläkare på Sabbatsbergs sjukhus, som granskat journalen.

– Det här är på tok för mycket, säger hon i Uppdrag granskning och fortsätter:

– Det finns inte vad jag kan se tidigare sjukdomshistoria och inte heller någon anamnes. Där ska man ha tagit upp om patienten använder alkohol eller andra droger. Det finns inte heller någon psykiatrisk status. Det ska finnas.

Hon säger också att de tabletter som skrevs ut till Petzäll inte ska vara förstahandsval utan att man ska prova andra metoder först.

William har själv påstått att det var efter besöket hos läkaren i Borås som hans beroende började.

Riksdagen handfallen

Efter avhoppet från Sverigedemokraterna, hösten 2011, var Nyheter24 i kontakt med riksdagsledamoten ett tjugo gånger. Han berättade då om sin kamp mot drogerna och hur han gång på gång försökte få hjälp. Som politisk vilde i riksdagen var det inte heller lätt att få den vård han behövde. Efter att William Petzäll fälldes för knarkbrott våren 2012 fick han ingen hjälp från riksdagen - inte ens ett samtal.

– Nej, jag blev erbjuden det här tolvstegsprogrammet då men det funkar inte på mig. Men jag kommer givetvis kolla upp om jag kan få en annan typ av vård i Stockholm där jag jobbar, sa William Petzäll till Nyheter24 då.

Sedan avhoppet från SD hade han stora problem med sitt missbruk, något han pratade öppet om och skrev om på sin blogg. Nyheter24 har flera gånger rapporterat om hur riksdagen stod handfallen samtidigt som Petzäll sjönk allt längre ner i sitt missbruk.

– Riksdagen är ingen social inrättning, sa Per Persson, vid riksdagens kammarkansli, till Nyheter24 då.

Den 1 september i år dog han av en överdos av läkemedlet Iktorivil, en typ av bensodiazepin. Hans död lex Maria-anmäldes av psykiatrin i Halland.

– Det kan vara svårt att veta hur mycket av det här läkemedlet som kroppen tål. Särskilt om man varit utan det en längre tid innan, sa rättsläkaren Ulf Jonsson till Nyheter24 i samband med att obduktionsrapporten släpptes.

Uppdrag granskning sänds i SVT 1 klockan 20.00 på onsdagskvällen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela