Från vänster: Mats Dagerlind, Hera Lamppu Maduro, Stefan Torssell, Mrutyuanjai Mishra.
1 av 6
Från vänster: Mats Dagerlind, Hera Lamppu Maduro, Stefan Torssell, Mrutyuanjai Mishra. - Foto: Privat / Faksimil / Montage
Vad tycker Jimmie Åkesson egentligen om Avpixlat?
2 av 6
Vad tycker Jimmie Åkesson egentligen om Avpixlat? - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Åkesson har pressats på sin synpunkt om Avpixlat.
3 av 6
Åkesson har pressats på sin synpunkt om Avpixlat. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Kent Ekeroth lämnade sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson efter skandalfilmen.
4 av 6
Kent Ekeroth lämnade sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson efter skandalfilmen. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Han upplåter ett bankgironummer till Avpixlat liksom en domän.
5 av 6
Han upplåter ett bankgironummer till Avpixlat liksom en domän. - Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
När Avpixlat drog igång sa han att det var hans eget projekt, något han snabbt drog tillbaka.
6 av 6
När Avpixlat drog igång sa han att det var hans eget projekt, något han snabbt drog tillbaka. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Här är personerna som frontar Avpixlat

Hatsajt, rasistisk blogg. Avpixlat kallas mycket och har en anonym redaktion. Då är det i stället de fyra krönikörerna som blir reklampelare. Men vilka är Avpixlats ansikten?


SD: Åkesson har inte alls hyllat Avpixlat

– Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra, sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Sydsvenskan om Avpixlat 2011 samtidigt som han hävdade bloggen tillhör den "sunda" delen av internet.

Efter artikeln med videoklippet på övergreppet i måndags backade dock partiet helt och hävdade att Åkesson framställts felaktigt.

– Hans uttalande handlar inte specifikt om någon blogg utan berör fenomenet med invandringskritiska och sverigevänliga bloggar på nätet i allmänhet, sa presschefen Martin Kinnunen till Nyheter24 då.

Tidigare i veckan publicerade den rasistiska bloggen Avpixlat ett videoklipp där en tjej utsätts för sexuella övergrepp från fyra unga män. Allt för att hänga ut muslimer.

Avpixlat har en anonym redaktion och hyllas ofta av sverigedemokrater trots att många säkerligen inte vet vilka det är. Skandalmannen Kent Ekeroth bistår med bankgiro och domän, flera andra länkar flitigt till sidan. Partiledaren Jimmie Åkesson har till och med sagt att bloggen uttrycker "sanningar där som andra medier inte gör" och att de tillhör den "sunda delen av internet".

Trots den omfattande anonymiteten finns fyra krönikörer som med namn och bild frontar Avpixlat. Men vilka är dem? Och vad tycker de om resten av det som skrivs?

"Jag är Avpixlats consigliere"

Mats Dagerlind är 54 år och bor i Stockholm. På nätet är han minst lika känd som "Demofon". Han var aktiv även på föregångaren Politiskt inkorrekt och arbetar ideellt på Sverigedemokraternas partitidning SD-kuriren. Trots det har han varit nolltaxerad hos Skatteverket de senaste åren. Samtidigt ligger en skuld på drygt 1,6 miljoner hos kronofogden. Hans företag MRD Företagsmiljö begärdes i konkurs 2005.

Dagerlind beskriver sig själv som Avpixlats consigliere som företräder redaktionen när de själva inte kan på grund av sin anonymitet. Han står gärna för bloggens innehåll.

– Det gör mig inget att bli allmänt förknippad med Avpixlat eftersom jag tycker det mesta som skrivs där är bra och att sajten behövs som en motvikt, säger han till Nyheter24.

Hans krönikor handlar ofta om mediernas rapportering om SD.

"Medias agerande handlar om att krossa SD och hela den Sverigevänliga folkrörelse som ifrågasätter massinvandring och multikulturalism och man kommer inte att vila förrän man har lyckats", skrev han på tal om skandalfilmen för ett par veckor sedan.

Det har funnits tillfällen när Dagerlind tyckt att redaktionella texter varit tveksamma. Videoklippet på tjejen som utnyttjades var ett sådant, trots att han flera gånger försvarade Avpixlats tilltag på Twitter. Nu kallar han det "obetänksamt" att redaktionen inte pixlade tjejens ansikte innan man la ut klippet.

Dagerlind har pekats ut som Avpixlats huvudman i en artikel i Aftonbladet. Där hävdade han att han "sköter kontakten med Kent Ekeroth", Sverigedemokraternas skandalman som bland annat tillhandahåller ett bankgirokonto och en domän åt redaktionen.

– Min kontakt med Ekeroth är av mer allmän karaktär och har inget specifikt med Avpixlat att göra, säger Dagerlind nu och påpekar att de pratar i telefon ibland och träffas på SD:s riksdagskansli.

"Demofon" har på Twitter gjort sig känd som den som med vilka medel som helst tar strid mot allt som är "PK". Som när hashtagen #dethärärmittland startades:

"De uttrycker sig klumpigt ibland"

Hera Lamppu Maduro är 45 år och bor i Malmö. Hon bloggade tidigare på Skånska Dagbladet men tvingades bort sedan hon också började skriva åt Avpixlat. I juli skrev hon en krönika om att hon ansökt om medlemskap i Sverigedemokraterna. Hon tjänade 119 900 kronor ifjol och har nästan samma summa i skuld hos Kronofogden - 112 844 kronor.

Hon skriver ofta om sin hemstad och stadsdelen Seved där hon bor. Enligt henne är Södra innerstaden "förlorad till islam och muslimerna", som hon skrev i en krönika nyligen.

Lamppu Maduro menar att hon inte alltid håller med om det som skrivs på Avpixlat.

– Jag kan ibland tycka att de uttrycker sig klumpigt och skulle själv lagt upp det lite annorlunda men Avpixlat behövs verkligen, säger hon till Nyheter24.

I början tyckte hon att det var jobbigt att förknippas med bloggen eftersom den kallas "hatsajt" och liknande. Nu menar hon att hon står för allt. Till och med videoklippet som lades ut i måndags. Hon frågar sig om tjejen kanske gått med på publiceringen.

– Om tjejen i videon har samtyckt till detta så är hon både stark och har gjort rätt beslut. Det måste fram till allmänheten vad som sker ute i verkligheten, säger Lamppu Maduro.

Det som hon tycker är bäst med Avpixlat är att de visar upp misstänkta gärningsmäns signalement fullt ut, något hon menar att de traditionella medierna medvetet censurerar.

"Jag kanske är naiv"

Stefan Torssell är 64 år och bor i östra Småland. På 80-talet var han miljöpartist men nu är det andra politiska budskap han söker sig till. Torssell har tidigare varit sjökapten och byrådirektör på Sjöfartsverket. År 2011 tjänade han 133 600 kronor.

I sin krönika den 18 november gick han ut med att han går med i Sverigedemokraterna. I samma text gav han sitt stöd till SD:s skandalmän Erik Almqvist och Kent Ekeroth.

Torssell har tidigare inte reflekterat över att han kan ses som ett av Avpixlats "affischnamn". 

– Det är möjligt att människor tror det, säger han till Nyheter24.

Hans tid där började med att han skickade in ett debattinlägg - sedan blev det fler och fler och nu är han krönikör. Men det finns inga inlägg han tyckt illa om.

– Det finns ingenting alls jag reagerat på. Jag kanske är naiv, säger han.

Filmen på den utnyttjade tjejen hann Torssell aldrig se, men han verkar tycka att publiceringen skadade henne ännu mer.

– Vad jag förstår gick hon att identifiera. Ibland när människor utsätts för saker kan det vara bra att bara lämna dem ifred, säger han.

Hyllas av Sverigedemokraterna

Mrutyuanjai Mishra är 46 år och bor i Malmö. Han är bloggare och krönikör på danska Jyllandsposten och är mycket populär i sverigedemokratiska led. Han är styrelsemedlem i det danska Tryckfrihetssällskapet, en del av den antimuslimska counter-jihadrörelsen. Han nolltaxerade i Sverige 2011.

Mishras krönikor handlar mycket om islam i länder som Pakistan och Indien, samt om den svenska invandringspolitiken jämfört med den danska.

"Hela Europa, och Sverige i synnerhet, måste nu se om sitt eget hus innan vi importerar fler problem", skriver han i en av sina texter.

Efter att Mishra blivit medlem i Sverigedemokraterna i början av 2012 gjordes det till en stor grej av andra SD-representanter. SD Västerås skrev senare ett långt välkomstbrev till Mishra. Han har i en av sina senaste krönikor hyllat Ingrid Carlqvist, chefredaktör på antimuslimska tidningen Dispatch International som ska skickas ut tillsammans med SD-kuriren till Sverigedemokraternas medlemmar.

På Facebook ser de båda fram mot ett ökat samarbete.

Nyheter24 har sökt Mishra utan framgång.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!