En soldat stod i högvakten när han var bakfull och har anmälts. Soldaten på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 4
En soldat stod i högvakten när han var bakfull och har anmälts. Soldaten på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: SCANPIX / Montage
undefined
2 av 4
undefined - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Soldaten ska tidigare ha betett sig illa efter att han varit ute och festat.
3 av 4
Soldaten ska tidigare ha betett sig illa efter att han varit ute och festat. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Regementschefen kräver att han ska tilldömas ett löneavdrag.
4 av 4
Regementschefen kräver att han ska tilldömas ett löneavdrag. - Foto: Gunnar Lundmark / SCANPIX

Vaktade kungen bakfull - anmäls

En soldat som stod i högvakten vid Stockholms slott har anmälts för att ha arbetat bakfull. En annan gång ska han ha hotat en kvinnlig soldat med kniv på fyllan.


Högvakten i Stockholm

Förutom att vakta de kungliga slotten i Stockholm och på Drottningholm är högvakten även honnörsvakt åt kungen vid olika ceremonier. Soldaterna som arbetar på högvakten är också en del av den militära beredskapen i huvudstaden.

STOCKHOLM. Först var han ute och festade. Sedan ställde han sig för att vakta det kungliga slottet i Stockholm morgonen efter. Nu anmäls en 25-årig soldat för att ha stått i högvakten bakfull.

Enligt soldaten själv ska han ha druckit sju starköl under tiden 17.00-00.30 kvällen innan, men hans chef ansåg vid närmare kontroll att han inte var i tjänstbart skick.

Hotade kvinnlig soldat med kniv

Det är dock inte första gången personen i fråga gjort bort sig. Tidigare har han "skrikit och betett sig" mot nyligen inryckta soldater efter en festkväll. En annan gång hotade han en kvinnlig soldat med kniv i hennes sovsal samtidigt som han bad henne "ligga stilla".

"Jag kan konstatera att dessa två händelser under år 2012 inte är förenliga med de krav som ställs på en försvarsmaktsanställd. Bristande omdöme och självinsikt i kombination med alkohol, genomsyrar dessa händelser", skriver regementschefen i sitt yttrande till personalansvarsnämnden.

Chefen kräver att soldaten ska få ett "kännbart löneavdrag".

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.