En kopia av Lunchguidens uppmärksammade meny.
En kopia av Lunchguidens uppmärksammade meny.

"Skivad neger var bara ett dumt skämt"

"Raggmunk och skivad neger". Så stod det på en lunchmeny i Borås som fått hård kritik. Nu träder 68-åringen som låg bakom menyn fram. "Det var ett misstag, ett dumt skämt", säger han.


Bad om ursäkt

I den här veckans Lunchguiden ber vd:n Benny Cederstrand om ursäkt för förra veckans snedsteg. I en dementi skriver han bland annat annat:

"Det hela är ett resultat av en rad olyckliga och tråkiga omständigheter vilka inte kan ursäkta att det har hänt men kanske kan förklara något. Med de fakta jag har på hand idag var det från början menat som ett internt, i sig mycket dåligt skämt av en före detta anställd person hos oss”.

BORÅS. Lunchguidens läsare tappade hakan när de ögnade igenom restaurangmenyerna under förra veckan. Efter måndagens korv stroganoff med paprika och champinjoner kunde man läsa att det under tisdagen serverades "raggmunk och skivad neger" i stället för raggmunk och skivad blodpudding.

"Jag är inte rasist"

Menyn blev snabbt mycket uppmärksammad och restaurangen i fråga fick hård kritik från flera håll. Det var dock inte restaurangen som låg bakom den rasistiska texten utan en skribent på Lunchguiden. Nu har skribenten, en 68-årig man, trätt fram och förklarat varför han skrev som han skrev.

– Jag skulle bara skoja med mina kollegor. Det var inte min mening att skada någon. Jag är inte rasist. Jag vet inte vad jag ska säga om det. Jag är bara ledsen, säger 68-åringen till Borås Tidning.

Har lämnat sitt uppdrag

Lunchguidens vd Benny Cederstrand förklarar att 68-åringen tagit fel på dag och gjort ändringen efter att menyn var på korrekturläsning. Därför upptäcktes aldrig "skämtet" innan menyn gick tryck. Efter händelsen har 68-åringen, enligt egen utsago, fått sparken från Lunchguiden. Benny Cederstrand är dock av en annan uppfattning.

– Han gick i pension, sedan vill jag inte kommentera det närmare, säger Cederstrand till Borås Tidning.

När Nyheten först uppmärksammades för en vecka sedan var det många som reagerade.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!