Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Reportrar utan gränser: FRA-lagen bör utvärderas

Reportrar utan gränser rasar mot justitieminister Beatrice Ask:s öppning för en breddning av FRA-lagen.

Reportrar utan gränser rasar mot justitieminister Beatrice Ask:s öppning för en breddning av FRA-lagen.

Claudio Bresciani / SCANPIX / Reportrar utan gränser /Montage

Nyheter | 18/12/2012 14:40

I dagens opinionskolumn på Svenska Dagbladet skriver Jesper Bengtsson, ordförande vid Reportrar utan gränser, och Jonathan Lundqvist, styrelseledamot Reportrar utan gränser, att Beatrice Ask handlar fel när hon öppnar för en breddning av FRA-lagen.

"När justitieminister Beatrice Ask öppnar för en breddning av FRA-lagen för att tillåta signalspaning av svenskar på beställning av Säpo och Rikskriminalpolisen så innebär det att landet går samma väg som Iran, Syrien och andra repressiva stater", skriver Jesper Bengtsson, ordförande vid Reportrar utan gränser, och Jonathan Lundqvist, styrelseledamot Reportrar utan gränser, i dagens Svenska Dagbladets opinionskolumn. 

De tycker båda FRA-lagen borde utvärderas, granskas och möjligen också rivas upp eftersom ett utvigdande av dess mandat skulle innebära att Sverige tar efter de metoder vi arbetar för att förändra i andra länder. 

Beatrice Asks förslag skulle innebära att alla svenskars aktiviteter skulle bli övervakade vid varje given tidpunkt eftersom FRA lyssnar på precis allt för att kunna urskilja vissa aktiviteter. 

"Alla blir kartlagda och kategoriserade. Vissa mönster granskas närmare. Vilka mönster det är får vi aldrig veta – det ligger i verksamhetens natur", skriver organisationsmedlemmarna. 

De poängterar vidare i sin debattartikel på Svenska Dagbladet, att medborgares rätt att leva utan att bli avlyssnade är en av de viktigaste delarna i ett demokratiskt samhälle och en förutsättning för att kunna fortsätta bedriva granskning av samhället.