Stockholm

PP och V sågar ny ändring i FRA-lagen

Piratpartiet går nu till attack mot att poliser nu även ska få tillgång till FRA-uppgifter.
1 av 3
Piratpartiet går nu till attack mot att poliser nu även ska få tillgång till FRA-uppgifter. Foto: SCANPIX
Partiledare Anna Troberg ger skarp kritik till den nya lagändringen.
2 av 3
Partiledare Anna Troberg ger skarp kritik till den nya lagändringen. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
3 av 3
. Foto: Britta Pedersen/SCANPIX SWEDEN

I går röstades den nya ändringen inom FRA-lagen igenom. Ändringen ger polisen rätt att hämta uppgifter från FRA. Piratpartiet och Vänsterpartiet går nu till attack mot lagändringen.


Läs mer
FRA-lagen

Lagen lades fram som förslag i Riksdagen 2006 av tidigare försvarsminister Mikael Odenberg som hade tagit över den av den föregående socialdemokratiska regeringen. Lagen röstades igenom 2008 och trädde i kraft den 1 januari 2009.

Lagen fick långt innan den röstades igenom hård kritik från allmänheten som menade på att friheten nu gick i graven och att detta var inledningen på ett totalitärt samhälle där staten övervakar sina medborgare. Kritik mot lagen och den svenska staten, för att ha infört den, har även kommit från andra länder.

– Det är förfärligt att riksdagen än en gång inte lyssnar på folket och deras önskmål. FRA som myndighet har redan blivit anmälda tidigare för att ha gjort en massa fel och ändå väljer man att inte bara ha kvar lagen utan ger fler myndigheter möjlighet att använda den, säger Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, till Nyheter24.

Detta väntas väcka en del starka känslor hos motståndarna till FRA. Nyheter24 har även varit i kontakt med Jens Holm, talesperson för Vänsterpartiet. De två partierna har varit emot FRA-lagen från första början och att nu fler myndigheter får tillgång till privatpersoners samtal och mejl ses inte med glädje av dem.

– Det här är ett steg i fel riktning. Det är ett hot mot friheten och ett steg mot ett övervakningssamhälle. Problemet är också att information ofta läcks ut till kriminella av polisen. Då är det inte så bra om privata personuppgifter läcks ut, säger Holm till Nyheter24

När FRA-lagen trädde i kraft den 1 januari 2009 hade den redan sedan två år tillbaka mött kraftigt motstånd från Sveriges invånare. Lagen innebar att Försvarets radioanstalt fick rätt att bedriva signalspaning i all kabelburen kommunikation som passerade Sverige, vilket med andra ord innebar att telefonsamtal, sms och mejl blev avlyssnade och lästa.

Tidigare kunde endast Försvarsmakten, regeringen och Regeringskansliet begära ut uppgifter från FRA. Nu kommer även Rikskriminalpolisen och Säkerhetspolisen få denna rätt.

Troberg tror precis som Holm detta kommer innebära ett stort hot för det svenska samhället, den personliga integriteten och friheten.

– Problemet är att när en sådan här lag röstas igenom är det inget problem, men när vi får en massa lagar som hotar vår integritet och frihet, ger stora företag tillgång till personliga uppgifter och försvagar vår offentlighetsprincip så blir det ett problem.

Enligt Troberg, arbetar Piratpartiet ständigt mot FRA-lagen. Till en början var det bara en av många frågor de jobbade med, men det har nu tagit upp en större plats i deras prioriteringar, både i Sverige och i Europaparlamentet där partiet har en plats.

Efter att polisen nu fått tillgång till FRA:s uppgifter har bland annat Tullverket och andra svenska myndigheter också begärt att få använda sig av FRA. Något som får både Troberg och Holm att se rött.

– Vi kommer att arbeta aktivt för att se till att fler myndigheter inte får tillgång till FRA, säger Holm.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.