Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här gör vi i smyg på jobbet

Att ringa privata samtal är populärt på jobbet.
1 av 3

Att ringa privata samtal är populärt på jobbet.

SCANPIX

Att boka sin semester är populärt.
2 av 3

Att boka sin semester är populärt.

Ulf Berglund / SCANPIX

En hel del väljer att sitta på Twitter.
3 av 3

En hel del väljer att sitta på Twitter.

Ulf Berglund / SCANPIX

Nyheter | 19/12/2012 17:28

Brukar du ringa privata samtal när chefen inte ser på? Lugn, du är inte ensam. Enligt en ny undersökning är det nämligen vad svenskarna gör som mest i smyg på jobbet.

Drygt två miljoner personer jobbar på kontor i Sverige. Många av dem gör privata saker under arbetstid, något de helst håller hemligt.

Det visar fastighetsbolaget Vasakronans undersökning Kontorsbarometern, som utförts av United Minds. Totalt deltog 2 025 svenskar som arbetar på kontor, i åldrarna 18 till 65.

– Gränsen mellan arbete och fritid blir allt mer flytande. Kontorsanställda tar med sig arbetet hem, samtidigt tar de också med sig privatlivet till kontoret, säger Cecilia Söderström, utbildad socionom och HR-chef på Vasakronan, i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen drömmer sig många bort när de är på jobbet, en femtedel bokar nämligen semesterresor när ingen ser på.

Inte schysst mot chefen

Undersökningen visar även att det är personer mellan 18 och 30 år som i störst utsträckning gör privata saker på jobbet.

En majoritet av de som uppgett att de inte gör privata saker på jobbet säger att de helt enkelt inte har tid. Andra menar att det inte är schysst mot arbetsgivaren.

Men den generella attityden är alltså att det är okej att göra saker som inte har med jobbet att göra.

Undersökningen visar också att sju av tio svenskar tycker det är okej att att ringa privatsamtal på arbetstid, hälften tycker det är okej att skicka sms till vänner och en dryg tredjedel tycker det är okej att nöjessurfa.