Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Folket: "Avgå kungen"

- 02/01/2013, 07:53 -
Kungen har allt lägre förtroende hos svenskarna, till skillnad från dottern Victoria.
1 av 5

Kungen har allt lägre förtroende hos svenskarna, till skillnad från dottern Victoria.

SCANPIX / Montage

Kungafamiljens nyårsfoto.
2 av 5

Kungafamiljens nyårsfoto.

Kungahuset/ Kate Gabor / SCANPIX SWEDEN

Kungaparet tillsammans med kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle.
3 av 5

Kungaparet tillsammans med kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle.

JONAS EKSTR֖MER / SCANPIX

Kungen under sitt jultal.
4 av 5

Kungen under sitt jultal.

SVEN-ŅKE VISʼnN / SVT

Folket vill byta kungen mot Victoria.
5 av 5

Folket vill byta kungen mot Victoria.

PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /

2013 firar kung Carl Gustaf 40 år på tronen. Men om hans folk får bestämma lämnar han över till sin dotter Victoria inom kort.

STOCKHOLM. Ett nytt år men knappast några glada nyheter för kungen. Carl XVI Gustaf, 66, har allt mindre förtroende hos det svenska folket. 

En ny undersökning från Sifo, som publiceras i Aftonbladet på onsdagen, visar att 60 procent vill att han avgår och lämnar över tronen till kronprinsessan Victoria, 35. 17 procent av de som svarat vill att han gör det omgående. 20 procent vill att han gör det inom fem år och 23 procent om tio år.

De senaste årens skandaler kring kungen anses ha påverkat opinionen. Och allra sämst är det bland kvinnor. 67 procent saknar förtroende och vill byta ut honom mot Victoria.

– Det är avsevärt fler kvinnor som vill att kungen avgår. Det är verkligen en anmärkningsvärd skillnad mellan könen, säger Jon Andersson, projektledare på Sifo, till Aftonbladet.

Ska besöka samtliga län

I sitt jultal berättade Carl Gustaf att han tillsammans med drottning Silvia ska besöka alla Sveriges län under sitt 40:e år på tronen.

– Vi inleder i Kalmar i början av mars. Och vi hoppas under dessa besök få möta så många som möjligt av er alla, runt om i Sverige, som betytt så mycket för oss under åren, sa han i sitt jultal på juldagen.


Stor majoritet för monarki

Förtroendet för monarkin som statsskick är dock lika stort som tidigare. 70 procent av de tillfrågade vill behålla kungahuset.

– Även om förtroende för kungen har minskat så är förtroendet för monarkin relativt stabilt och har varit så länge. Trots att en majoritet i riksdagen är emot statskicket är det ingen viktig politisk fråga i dag, säger Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet, till Aftonbladet.

De senaste dagarna har kungafamiljen varit i fokus efter kungens jultal och "Året med kungafamiljen" på SVT. Kungen själv hävdade att apanaget redovisas korrekt men att det "kanske inte står hur många korvar" han köpt. Det har lett till flera reaktioner på Twitter.