Serverhallen kommer innehålla information om användarna.
1 av 4
Serverhallen kommer innehålla information om användarna. - Foto: Sweco / The Node Pole / SCANPIX
Facebooks teknikchef Tom Furlong presenterade serverhallen i november 2011.
2 av 4
Facebooks teknikchef Tom Furlong presenterade serverhallen i november 2011. - Foto: Susanne Lindholm / SCANPIX
Så här kommer den se ut när den är helt klar.
3 av 4
Så här kommer den se ut när den är helt klar. - Foto: Sweco / The Node Pole / SCANPIX
Näringsminister Annie Lööf (C) var en av de som medverkade när Facebook presenterade sin framtida verksamhet.
4 av 4
Näringsminister Annie Lööf (C) var en av de som medverkade när Facebook presenterade sin framtida verksamhet. - Foto: Susanne Lindholm / SCANPIX

Facebook i Luleå - drömmål för hackare

Det sociala nätverkets serverhall ska snart tas i drift. Då varnar säkerhetsexperter för att hackare kan komma att ge sig på Facebooks nya lokaler i Luleå.


Populära på Facebook

Givetvis har datacentret i Luleå en alldeles egen Facebooksida. Där kan man bland annat läsa en intervju med platschefen Joel Kjellgren, även om de kritiska frågorna uteblivit.

LULEÅ. I vår börjar Facebooks datacenter i Luleå att användas. Men uppgifterna om de cirka 350 miljoner användarna i Europa är eftertraktade. David Lindahl, IT-säkerhetsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, varnar för hackare.

– Den här datahallen är definitivt ett hackermål. Det enskilda Facebook-kontot är inte särskilt intressant. Men om man lyckas ta sig in och komma åt data, så finns det troligen några konton som man kan använda för att få ut pengar eller politisk makt av, säger han till Sveriges Radio.

Utnyttjar familjer

Framför allt handlar det om att den som vill komma åt information från serverhallen kan komma att använda sig av anställda - och deras barn. Något som hänt på myndigheter i Storbritannien.

– Man kunde då konstatera att det var samma typer av adresser som användes för andra typer av industrispionage och liknande. Så antagligen var det här inte alls några barn, utan vuxna som låtsades bli kompisar med barnen till de som jobbade inne på den här myndighetsanläggningen. Kan man få in någonting på en anställds dator, som han tar med sig till jobbet, kan man på det sättet ta sig förbi brandväggen och smitta annan datorutrustning, säger Lindahl.

För ett drygt år sedan gick Facebook ut med sin satsning på Sverige och Luleå. Serverhallen är lika stor som tolv ishockeyrinkar. Minst 35 personer ska arbeta i hallen och säkerhetsfrågan är högt prioriterad.

Så här ser datacentret ut:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!