Julmusten kan förbjudas om EU får bestämma.
Julmusten kan förbjudas om EU får bestämma. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Julmusten förbjuds inte

UPPDATERAD. Passa på att bunkra upp med julmust inför julen 2013. Drycken kan nämligen förbjudas enligt ett EU-beslut.


50 miljoner liter

Ungefär 50 miljoner liter julmust, och några miljoner liter påskmust dricker svenskarna varje år.

Julen har gått mot sitt slut och med det följer en paus av vårt traditionsenliga julmustsdrickande. Men i år kanske du får passa på att dricka extra mycket. Det kan bli din sista gång. Snart kan nämligen julmusten förbjudas, skriver Dalarnas Tidningar.

Ett nytt beslut från EU har klubbats igenom som säger att matdrycker som innehåller karamellfärg ska föbjudas i hela EU. 

Starkt motstånd 

Som så många andra läskedrycker, innehåller julmusten karamellfärg.

– Karamellfärgen kommer även fortsättningsvis få finnas i öl enligt EU:s beslut. Det är i maltdrycker den förbjuds, säger Cecilia Giertta, vd för branschorganisationen Sveriges bryggerier till Dalarnas Tidningar.

Giertta påpekar dock att det är många aktörer inom den europeiska bryggerinäringen som agerar aktivt för att beslutet ska upphävas.

– Jag hoppas att EU ger ett undantag för julmusten för den är en unik svensk produkt. EU borde lägga ned det här och riva upp beslutet, säger hon.

Beslutet träder i kraft den första juni i år, skriver Dalarnas Tidningar.

"Storm i ett must-glas"

Nyheten om att julmusten kan förbjudas väckte starka reaktioner på sociala medier. Sveriges bryggerier reagerade dock snabbt och dementerade uppgifterna om att julmusten ska påverkas.

I blogginlägget "Storm i ett must-glas" skriver de:

– Jag säger det direkt så det inte blir några oklarheter. Nej, förbudet att använda karamellfärg i maltdrycker påverkar inte den svenska julmusten. Det är en läsk, skriver Cecilia Giertta, vd vid Sveriges bryggerier.

/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.