Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Facebook skattar under en miljon i Sverige

- 13/01/2013, 16:14 -
Facebook tjänar pengar på att göra affärer via Dublin.

Facebook tjänar pengar på att göra affärer via Dublin.

Scanpix / Joerg Koch

Facebook uppskattas tjäna hundratals miljoner kronor i annonsintäkter från svenska företag. Trots det skattade företaget bara 770 000 kronor i Sverige förra året.

Facebook tjänade över 22 miljarder kronor genom reklamintäkter 2011. Exakt hur mycket av den summan som kommer från svenska företag vill Facebook inte uppge. Men branschfolk uppskattar det till flera hundra miljoner kronor, skriver SVT Nyheter.

Trots den stora summan betalade Facebook bara 770 000 kronor i bolagsskatt 2012.

Företaget sköter sina affärer via sitt Europakontor från Dublin. Där är bolagsskatten betydligt lägre än i Sverige.

"Det är skatteflykt"

Många kritiska röster har väckts mot Facebook på grund av detta.

–Ett företag som finns i Sverige, som har etablerat sig på det här sättet, de ska också betala skatt i Sverige, och inte transportera ut skatten ur landet. Det är här ju skatteflykt och avancerad skatteplanering, säger Miljöpartiets skattepolitiska talesperson Mats Pertoft till SVT Nyheter.

Facebook kritiseras även i Storbritannien på grund av ett liknande upplägg.

–Jag tycker det är oroväckande när fler och fler multinationalla företag gör vad de kan för att slippa betala skatt. De lägger väldigt mycket pengar på att slippa betala – tänk om det la de pengarna på att betala skatt istället, till våra barns utbildning och till vår vår gemensamma barnormsorg,  säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson till SVT Nyheter.