Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Städare stal tåg – kraschade rakt in i villa

- 15/01/2013, 08:06 -
Tågkrasch
1 av 5

Tågets städare misstänks ha stulit det från depån och kört in i huset.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Människor kollar
2 av 5

Ingen skadades i kraschen.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Vinter
3 av 5

Polisen vill i nuläget in spekulera om kvinnan planerat dådet eller om det är en olyckshändelse.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

tåg har kört in i ett hus
4 av 5

Tåget måste enligt SL ha kört avsevärt mycket snabbare än det vanligtvis gör.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Fem personer befann sig i huset men ingen skadades förutom föraren.
5 av 5

Fem personer befann sig i huset men ingen skadades förutom föraren.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

UPPDATERAD. Under natten till tisdagen spårade Saltsjöbanan ur och körde rakt in i köket i en villa i Saltsjöbaden. Tågets städare har kommit över nycklarna, stulit tåget och kört in i huset. Hon anhållits misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse

SALTSJÖBADEN. Nattens tågkrasch i Saltsjöbaden är en gåta för SL. Strax efter klockan tre, natten till tisdag, spårade Saltsjöbanan ur och kraschade rätt in i ett bostadshus.

En kvinna som misstänks ha kört tåget klämdes fast vid kraschen och skadades allvarligt. Tåget ska inte vara ute den tiden på dygnet och det måste ha kört betydligt snabbare än det vanligtvis gör.

Polisen har inlett en förundersökning

Polisen misstänker att det är Saltsjöbanans städare som är i 20-årsåldern som stulit tåget. Hon ska ha kommit över nycklarna, stulit tåget från depån och sedan satt fart rakt mot huset. 

– Vi rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse, säger Towe Hägg, pressinformatör på polisen.

SL ska se över säkerhetsrutinerna

Tåget körde rakt igenom stoppbockarna som är till för att stanna upp tågen. I huset fanns minst fem personer som vaknade av jättesmällen, de är alla chockade men har inga fysiska skador. Den misstänkta kvinnan satt fastklämd i över två timmar innan räddningstjänsten fick loss henne. Hon har förts med ambulanshelikopter till sjukhus och är anhållen i sin frånvaro.

Enligt SL är det endast lokföraren och järnvägstekniker vid tågdepån som haft tillgång till nycklarna.

– Utredningen får visa vad som hänt men det är högst troligt att hon tagit dem från någon av teknikerna, säger Jesper Petterson på SL:s kommunikationsavdelning till Nyheter24.

"Det krävs ingen pilotutbildning"

Petterson förklarar att man måste ha tillgång till två nycklar för att köra tåget och att det är relativt komplicerat att starta och köra tåget.

– Det finns en rad handgrepp man måste genomföra för att kunna framföra tåget. Det är osannolikt att någon från gatan kommer in och får i gång tåget, man måste ha vissa förkunskaper, säger Petterson, och fortsätter:

– Men samtidigt är det ju inte svårare än att köra en bil, det krävs ingen pilotutbildning direkt. 

Hur snabbt går det här tåget?

– Maxhastigheten är 70 kilometer i timmen. Hur snabbt hon har kört eller varför hon åkt i väg med tåget får utredningen visa.

Efter kraschen har trafiknämndens ordförande Christer G Wennerholm (M) bett SL:s vd Anders Lindström att se över säkerhetsrutinerna.

– Det ska inte vara möjligt för obehöriga att köra våra tåg, säger Wennerholm i ett pressmeddelande.

Flera av grannarna chockades av händelsen. Däribland Richard Herrey som tog sig till platsen för att hjälpa till.

Städerskan inte misstänkt för brott
På fredagen gick åklagaren i fallet ut med att det mesta talar för att kraschen var en olyckshändelse. Städerskan som anklagades för att ha tagit tåget och kört in det i ett hus i Saltsjöbaden är inte längre misstänkt för brott. 
– Allt talar för att det varit fråga om en ren olycka där flera tillfälliga och olyckliga omständigheter gjort att kvinnan fått tåget i rullning i samband med städningen, säger Pär Andersson vid City åklagarkammare i Stockholm i ett pressmeddelande.