Bilen är inte vacker men den är brutal konstaterar Leif Garvin. Här med vännen Mikael Svensson som hjälpt till att bygga tumblern.
1 av 3
Bilen är inte vacker men den är brutal konstaterar Leif Garvin. Här med vännen Mikael Svensson som hjälpt till att bygga tumblern. - Foto: Deborah-Jane Rowbotham Alderskans
Inte jättelätt att fickparkera. Sju månader tog det Leif Garvin att bygga den senaste batmobilen.
2 av 3
Inte jättelätt att fickparkera. Sju månader tog det Leif Garvin att bygga den senaste batmobilen. - Foto: Deborah-Jane Rowbotham Alderskans
Leif Garvin med Ville Tikkanen som hjälpt honom bygga båda batmobilerna. Den högra kör Leif till vardags.
3 av 3
Leif Garvin med Ville Tikkanen som hjälpt honom bygga båda batmobilerna. Den högra kör Leif till vardags. - Foto: Deborah-Jane Rowbotham Alderskans

Hej, Leif som bygger batmobiler

Det är inte alla som kan bygga en batmobil hur som helst. Leif Garvin från Stockholm har byggt tre. En av dem kör han till vardags.


Fakta batmobilen

Bilen kommer att visas vid olika pr-jippon runt om i Europa. Den är 2,73 meter bred och måste delas i två för att transporteras. Det lär mullra ordentligt från den trimmande V8-motorn.

Leif Garvin fastnade för designen på Batmans bil när Tim Burtons version av Gothams superhjälte kom ut 1989. Han byggde själv sin första batmobil utan Warners Brother's kännedom, något som inte föll produktionsbolaget i smaken. Trots det anlitades han 1992 för att bygga en replika av Batmans bil från filmen "Batman returns".

"Inte vacker men brutal"

Sju månader har det tagit Leif Garvin att bygga "tumblern" som kan ses i den senaste filmen "The dark knight rises". Bilen ska nu på turné i Europa, berättar han i en intervju med Sveriges Radio.

– Men den var så ful att jag fick fria händer, säger han till Nyheter24.

– Jag sänkte taket lite så den ser snabbare och elakare ut. Dessutom gav jag den svart camouflage. Bilen är inte vacker men den är brutal.

Just nu befinner sig batmobilen på en trailer genom Skåne. Det är fortfarande billigare för Warner Brother's att hyra Leif Garvins bil än att frakta originalbilen runt Europa.  

Du byggde batmobilen i ditt vardagsrum?

– Ja, i vardagsrummet. Den är byggd av kartong, han som levererade kartongen kom på pressvisningen och kliade sig i huvudet.

Kör du en batmobil privat? 

– Ja, 2009 började jag köra batbilen från 1989. Jag parkerade den på söder och gick och lade mig. När jag vaknade var det tusen personer på gatan. Det var folkfest, brasiliansk teve besökte mig och sedan spreds bilderna över hela världen, bland annat till Puff Daddy's hemsida. 

Vad kostar en batmobil?

– Den första kostade 8,5 miljoner att bygga men jag säljer den aldrig, den är mitt livsverk. Den här senaste bilens utgångspris är vara värd 14,5 miljoner kronor. 

Vissa skulle kalla den en penisförlängare...

– Men det är ingen skrytbil alls, den är bara så sjuk. Fler män faller för den än kvinnor - det är barnet i dig som kommer fram. 

Har du testkört "tumblern"?

– I påsk ska jag köra den första gången, säger Leif Garvin och låter förväntansfull. 

– Det lär bli ännu mer kaos med den här bilen än den förra. 

Kaos var ordet. Se hur människor flockas runt "tumblern" i Stockholm.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.