Kändisfysikern Patrik Norqvist ska ta fram tolv svenskar som tävlar om en resa till rymden.
1 av 2
Kändisfysikern Patrik Norqvist ska ta fram tolv svenskar som tävlar om en resa till rymden. - Foto: Foto: Erik Carlsson/Nyheter24
En plats i rymdfarkosten kostar 940 000 kronor.
2 av 2
En plats i rymdfarkosten kostar 940 000 kronor. - Foto: Foto: Erik Carlsson/Nyheter24

Nu kan du bli andra svensken i rymden

Drömmer du om att få resa till rymden? Nu startar tävlingen om 22 åtråvärda platser värda mer än 900 000 kronor styck. Juryordförande är fysikern Patrik Norqvist som berättar om vad han söker efter, hur kroppen påverkas i rymden och varför Christer Fuglesang jagade gula svävande droppar i rymdfarkosten.


Så gör du för att få en plats

Tävlingen hålls i 60 länder och en eller flera vinnare från varje land – beroende på hur stort landet är –  får en plats i slutfinalen på Kennedy Space Center i Orlando. Där tävlar de 75 vinnarna om 22 platser i rymdfarkosten.

I Sverige har ansökningarna redan börjat skickas in och en jury bestående av bland andra rymdfysikern Patrik Norqvist väljer ut tolv stycken finalister som ska tävla om en resa till USA. Den 10 augusti hålls Sverigefinalen som avgör vem som får en chans att resa till rymden.

Här kan du läsa mer om och ansöka till tävlingen.

Norqvist om..

..hur länge kan man vara i tyngdlöshet utan att det blir skadligt för kroppen:
– Om du inte tränar under tiden måste du i princip rullas bort i rullstol när du kommer tillbaka till jorden efter en månad. För att man ska kunna hålla hälsan måste man träna med hjälp av olika redskap flera timmar per dag. Det är otroligt viktigt för längre resor till Mars till exempel. Undviker man att träna så kan man inte gå när man väl kommer fram.

..hur kroppen förändras i rymden:
– Du blir flera centimeter längre och det håller i sig några dagar på jorden också innan du trycks ihop igen. Men nu pratar vi om längre rymdfärder.

..risker med resan:
– Du faller ju väldigt fort neråt och ska återinträda i atmosfären. Det rör sig om otroliga hastigheter, bra mycket fortare än de snabbaste jetplanen. Sedan ska motorerna slås på och piloterna ska få ordning på planet. Det är inte helt lätt, men det är jävligt bra piloter också. Det är inte vilka piloter som helst om man säger så.

..hur man går på toa i rymden:
– Du vill ha ett sug i toaletten, det vill du. Annars flyger bajset och kisset upp direkt. Det är ett jävla projekt, annars har du ju hjälp av tyngdkraften, men nu måste du trycka ut allt med hjälp av musklerna vilket enligt Fuglesang är otroligt jobbigt. Du kissar i ett rör som liknar en dammsugare, men det händer att kiss läcker ut och att astronauterna får jaga kissdroppar som svävar runt i farkosten.

..om det är varmt eller kallt i rymden:
– Det där är jävligt skumt i rymden, för det finns ju ingen luft. Det är en jävla skillnad om du har svarta eller vita kläder i rymden. Det är bara solen som avgör eftersom det inte finns någon lufttemperatur. Det handlar bara om hur mycket solvärme du absorberar. Det är därför astronauter har vita kläder, de håller en jämn värmenivå. En svart blir väldigt het eller väldigt kall. 

STOCKHOLM. Klockan 20.47 den 9 december 2006 skrev astronauten Christer Fuglesang in sig i historieböckern som den första svensken i rymden.

År 2013 kan du som läser det här följa Fuglesangs fotspår och bli den andra svensken i rymden. En global tävling som arrangeras av Axe ska nämligen ta fram 22 personer från hela världen som får en plats till rymden. Deltävlingar hålls i 60 länder och de 75 bästa deltagarna skickas till "Kennedy space center" i Orlando för att kämpa om de 22 rymdplatserna – värda mer än 900 000 kronor styck.

I Sverige har folk redan börjat ansöka och en jury bestående av bland andra kändisfysikern Patrik Norqvist kommer gallra fram tolv finalister som tävlar om en plats på rymdcentret i Orlando.

– Om det blir en svensk som får åka upp eller inte beror på hur bra kandidat vi skickar. Kommer man till Florida har man nästan 30 procents chans att få åka upp i rymden. Men bara att få vara med om testerna på rymdcentret är en upplevelse i sig. Det är ett jävla äventyr, säger Norqvist till Nyheter24.

På Kennedy Space Center kommer deltagarna bland annat att få uppleva – eller uthärda – dessa tester:

En parabolisk flygtur som simulerar viktlösheten i rymden
Flyg i ett L-39 Albatross MK II-jetplan i två gånger ljudets hastighet
En centrifug som simulerar samma extrema G-krafter som astronauter utsätts för vid landning

Sverigetesterna genomförs på Bosön i Stockholm men det är enligt Norqvist ännu inte fastställt exakt vilka tester Sveriges andra person måste bemästra för att ha en chans att få åka till rymden. Det är dock särskilt deltagarnas logiska tänkande, intelligens och fysik som sätts på prov.

– Det blir rymdlika tester. Något test är under vatten där man får dyka ner och skruva ihop saker. Sedan är det stresstester och mer fysiska moment, säger Norqvist

Vad måste man ha för att klara testerna?

– Man måste vara någorlunda frisk i alla fall. Det är krävande övningar och man måste vara i ett sådant tillstånd att man fixar dem. Åldergränsen är 18 år, men ska en pensionär söka bör det vara en väldigt vältränad pensionär.

Vad kommer du som juryordförande att leta efter?

– Dels finns det rena resultat, men jag vill hitta en person som brinner för det. Att personen verkligen har en dröm om att få åka upp i rymden och inte bara är där för att vinna en tävling, imponera och bli känd. 

Är inte det här din dröm? Du borde ju tävla och inte sitta i juryn.

– Jo, det får man väl nästan säga. Jag har ju doktorerat i rymdfysik och alltid haft ett stort intresse. Men jag har från ganska ung ålder haft en nackskada som förhindrat mig från att till exempel försöka bli astronaut. Jag skulle nog klara rymdresan, men absolut inte testerna innan. Skulle jag bli erbjuden att göra en turistrymdresa hade jag nog fasiken tackat ja ändå.

Vad tror du kommer att vara det bästa med rymdresan?

– Alltså, upplevelsen att få vara tyngdlös en längre tid måste ju vara en dröm. Du kan leva på det hela livet. Man kan flyga omkring där inne och titta ner på jorden, det måste vara helt sanslöst. Du kan snurra omkring, hälla vatten i luften, det är som en lekstuga och bara – wow! 

Resan anordnas av ett rymdturismföretaget "SpaceXC" och färden är över på knappt en timme. Flygningen startar från Curaçao i Västindien och planet åker sedan över tio mil upp varpå motorerna stängs av och det faller ner mot jorden i en extrem hastighet. 

När planet sedan fallit igenom atmosfären startar piloterna planet och landar på en landningsbana. Det är just när motorerna stängs av och planet faller ner mot jorden som tyngdlösheten uppstår.

– 90 procent av svenskarna tror att man är tyngdlös i rymden för att det inte finns någon gravitation där. Men där Fuglesang och astronauterna rent allmänt varit är det ungefär 95 procent så mycket gravitation som här. Det är inte därför man är tyngdlös, det finns skitmycket tyngdkraft i rymden, säger Norqvist och fortsätter:

– Det är bara när du faller utan luftmotstånd som du kan bli tyngdlös. Om du skulle falla i ett plan och luftmotståndet bromsar upp dig så är du inte tyngdlös, men i rymden finns inget luftmotstånd. De som är tyngdlösa faller i en bana runt jorden och kan således befinna sig i ett fritt fall i flera år. 

De 22 vinnarna får nöja sig med runt 40 minuter i rymden, men platserna kostar ändå 940 000 kronor styck.

– Det kanske inte är särskilt lång tid, men det är en jävla grej att ha på meritlistan. Det är inte många som kan säga 'jag och Christer Fuglesang är de enda svenskarna som varit i rymden'. Förutom den häftiga resan är det ju en jävla skrytgrej.

Här kan du se ett klipp om tävlingen:

Andre svensk i rymden from K E L L Y A N D P L I N G on Vimeo.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nordea-chefen: Bedrägerivågen värst i Sverige

JO granskar ännu en Kinberg Batra-rekrytering

Justitieombudsmannen (JO) granskar ytterligare ett fall kopplat till Anna Kinberg Batra och länsstyrelsen i Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Efter flera vargangrepp mot får på Söderåsen i Skåne blir skyddsjakt återigen aktuell.

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Mohammed Salem hade precis välkomnat sitt eget barn till jorden när han såg en gråtande kvinna begrava sitt ansikte i en liten lakaninsvept kropp.

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

1 timme sedan
Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

1 timme sedan
Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.