Nyheter24 har pratat med hemlöse Janne på "årets fattigaste dag".
1 av 4
Nyheter24 har pratat med hemlöse Janne på "årets fattigaste dag". - Foto: SCANPIX / Twitter
Soppkök Stockholm samlar många som vill hjälpa till.
2 av 4
Soppkök Stockholm samlar många som vill hjälpa till. - Foto: Privat
I ur och skur.
3 av 4
I ur och skur. - Foto: Privat
Milad Mohammadi.
4 av 4
Milad Mohammadi. - Foto: Nyheter24

"Värdesätt det du har - även när lönen kommer"

På torsdagen är det "årets fattigaste dag" eftersom många har slut på pengar inför januarilönen. Men för andra är det bara en vanlig dag.


Janne om #hemlös

De senaste dagarna har en Twitterkampanj under hashtagen #hemlös försökt sätta ljus på de hemlösas situation i Sverige. 

Ett lovvärt initiativ - om det leder någonvart, menar Janne.

– Om det leder till att någon gör en insats på riktigt. Då är det bra. Men om massa personer bara skriver för sitt eget samvetes skull då är det hyckleri. Det jag lärt mig av twitter är dock att om någon mäktig person tar upp saken så kan det börja brinna i arslet på politikerna, säger han.

STOCKHOLM. Årets fattigaste dag eller bara en vanlig dag? Det beror på vem man frågar. 

Samtidigt som vissa funderar på vad de ska göra innan den sköna januarilönen trillar in tänker andra på var de ska sova. Och om de får sova inomhus.

Nyheter24 har varit i kontakt med hemlöse Janne. Han bor numera i en så kallad utslussningsbostad, en lägenhet. Men de senaste två åren har han annars mest sovit utomhus, på Kungsholmen i centrala Stockholm. Så här beskriver han en vanlig dag som det var då:

– Runt 05.00 vaknar jag, beroende på om jag sovit på härberge eller ute. Sedan går jag förbi Donken på Vasagatan och försöker få en toa, tvätta av mig lite, skita och så vidare. Satt ofta i trappan utanför systemet där och tigger en stund. Köper en kaffe. Bommar en cigg av någon. På eftermiddagen går jag förbi Klara Kyrka, de får bröd från olika bagerier så där äter jag lite. Ibland hänger jag kvar och försöker få nattplats inne i kyrkans lokaler. Man pratar med de man känner igen, det är några få. På senare tid blev det mer utländska personer i kyrkan. Sover några timmar och hänger kvar till nästa morgom, berättar han för Nyheter24.

Twittrar - med mobil från socialtjänsten

Janne har gjort sig ett litet namn under Twitterkontot @gypsykaraoke. Han skriver från en mobiltelefon som han fått av socialtjänsten. Det är också dem som hjälper honom att arbetsträna, exempelvis på Stadsmissionen. Allt för att försöka bygga en "vanlig" tillvaro, menar han. Men livet på gatan är ibland som vilket liv som helst.

– Alla vill egentligen ha samma sak tycker jag. Bekräftelse, kärlek, ett hem. Men jag kände nog aldrig eller mycket sällan avund för vanligt folk. Nu gör jag det mera. Nu vill jag ta igen de år som gott. Träffa min dotter, kunna visa upp ett ordentligt hem. Men många dagar på gatan är lika det liv man har nu, alla har rutiner. Man tigger några timmar, skaffar mat eller jagar en fix. Ungefär som ett heltidsjobb. Fast dygnet runt, säger Janne.

Har du någon hälsning till läsarna på "årets fattigaste dag"?

– Värdesätt det du har. Och kom ihåg den känslan också efter lönen har kommit.

Milad Mohammadi, bloggare och krönikör på Nyheter24 samt aktiv i Soppkök Stockholm, möter ofta hemlösa och hjälper dem att få mat och kläder. Nu under vintern är det fokus på det senare.

– Det är självklart vinterkläder som det är störst behov av i det här vädret som är. Men skor verkar vara en bristvara, säger han till Nyheter24.

Han tycker ofta det blir snedvridet i exempelvis medier när man antar att alla kan relatera till en viss sak. Som när snökaoset slog ut stora delar av kollektivtrafiken i december.

– Då klagade alla på SL, men ingen tog upp de hemlösa. Var ska de bo? Det är något verklighetsfrånvarande med hemlöshet som vi försöker förändra, säger Mohammadi.

Senast de arrangerade soppkök för hemlösa i Stockholm var i söndags. Då dök det upp fler än vad de trott med tanke på vädret.

– Det har inte kommit lika många som i höstas men det är ju svårt för folk att ens vara utomhus när det är så kallt. I helgen, dagen innan vi hade soppkök, var det minus 20 grader. Då dagen efter tänkte vi: "Har de verkligen överlevt i natt?", säger Mohammadi.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.