Torsdag 2 Dec
Stockholm

Bilden av hemlöshet

Den hemlöse mannen kom till polisen och bad om hjälp.
1 av 2
Den hemlöse mannen kom till polisen och bad om hjälp. Foto: Foto: Polisen/Scanpix
Polisen körde mannen till sjukhus där han fick vård.
2 av 2
Polisen körde mannen till sjukhus där han fick vård. Foto: Foto: Polisen

Den hemlöse mannens händer förfrös efter flera nätter utomhus i 20 minusgrader. Nu manar polisen allmänheten att tänka efter innan de kör ut hemlösa från varma trappuppgångar.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Polisen på Facebook

"En köldskada i medicinsk terminologi är ett tillstånd där huden och andra vävnader skadas på grund av extrem kyla. I dag hjälpte vi en hemlös man till sjukhuset. Mannen har sovit utomhus den senaste tiden. Mannen har fått allvarliga köldskador på sina händer. Tacksamheten blir påtaglig när man kommer hem till ett varmt hem efter en dag på jobbet. Låt ingen person som är oförmögen att ta hand om sig själv bli liggandes på gatan eller i en snödriva, särskilt nu när det är så pass kallt ute", skrev Tunnelbanepolisen på Facebook.

STOCKHOLM. På stapplande ben och svårt nedkyld hasade sig den hemlöse mannen fram till poliserna på Centralstationen. Hans händer hade förfrusit efter flera nätter utomhus i minus 20 grader.

– Han frågade om hjälp eftersom hans händer, som du ser på bilden, var helt förstörda. Han berättade att han sovit ute i flera dagar och var i ett väldigt dåligt skick, berättar Ola Jormvik, en av poliserna som tog hand om mannen, för Nyheter24.

– Vi skjutsade honom till sjukhuset och såg till att han fick vård. Det kan inte vara meningen att någon ska behöva sova ute när det är så här kallt, fortsätter Jormvik.

"Man måste tänka till lite extra"

Den senaste veckans extremkyla har slagit hårt mot Stockholms hemlösa. Allt fler söker sig till varma trappuppgångar för att klara de kalla nätterna. Men ofta blir de boende i lägenhetshusen oroliga och ringer polisen. Viktor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen, förklarar att människor givetvis ska ringa in om de känner oro, men han manar till en viss eftertanke.

– Man måste försöka tänka till lite extra och känna efter själv som medborgare. Står någon och kissar i trappuppgången är det en sak, men är det någon som ligger längst ner och inte stör någon, ja, då kanske man åtminstone kan vänta till morgonen innan man ringer oss. De flesta av de här personerna är tillbakadragna och gör inget väsen av sig, säger Adolphson till Nyheter24.

"Har ingen rätt att tvinga någon"

I sociala medier har flera upprörda röster kritiserat polisen för att köra ut hemlösa i kylan. Enligt Adolphson är det inte så det går till. De hemlösa erbjuds plats på olika härbärgen runt om i Stockholm.

– Folk tror att vi då kommer och kastar ut de hemlösa. Vi försöker hjälpa dem till olika härbärgen och liknande men tyvärr är det så att ganska många avböjer av olika skäl. Det kan vara att det är en otrevlig och otrygg miljö där. Och vi har ju ingen rätt att tvinga med oss någon, säger Adolphson, och fortsätter:

– Men samtidigt lämnar vi inte någon som inte kan ta hand som sig själv i en snödriva så att de fryser ihjäl. Då händer det att vi omhändertar dem och sätter dem i en cell över natten så att de får tak över huvudet.

Hur känns det att behöva köra ut folk i 20 minusgrader?

– Det känns såklart inte bra, särskilt när det är vintermorgnar och folk ringer när man precis börjat passet. De hemlösa blir besvikna. Det är klart att det är en jättetuff situation, man får en tankeställare. Det är tufft att behöva stå och säga "tyvärr du måste gå ut" när det är 15-20 minus. Antingen slutar det med att de traskar i väg eller så kör vi dem någonstans, säger Adolphson.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela