- Foto: Illustration: Gröna Lund

Gröna Lund satsar högre

Lagom till 130-årsjubileumet presenterar Gröna Lund sin nya åkattraktion. En slänggunga som med sina 121 meter över markhöjd är Europas högsta.


Grönan

Gröna Lund "Grönan" är Stockholms tredje största besöksmål efter Kulturhuset och Globen.

Är du höjdrädd? Då kanske du inte ska testa den 910 ton tunga slänggungan, Eclipse, som består av 80 000 bultar, 8 meter långa kedjor och en kraft som svischar runt dig i 70 kilometer i timmen med en utsikt över Stockholm. 

Den nya åkattraktionen har ersatt Extreme som monterades ner efter förra säsongen. Till Dagens Nyheter säger Gröna Lunds attraktionschef, Peter Osbeck, att han förväntar sig någonting utöver det vanliga med Eclipse. Det är "helt galet", säger han. 

Eclipse må vara hög - men fotfarande familjevänlig:

– Vi har en längdgräns på 120 centimeter, så vi räknar med att det ska bli en familjeattraktion. Alla kommer nog inte att våga åka, men de som gör det kommer att få en fantastisk utsikt över Stockholm.

Även personer i rullstol kommer kunna åka Eclipse eftersom det kommer finnas en hiss för rörelsehindrade upp till plattformen, säger han till Dagens Nyheter.

Vad som händer med nedmonterade Extreme är än så länge hemligt. Eclipse har premiär den 17 april.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om kontroll person / fordon, Södertälje

1 timme sedan
"Larm om allvarlig händelse.", skriver polisen på sin hemsida.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.