Tisdag 30 Nov
Stockholm

Findus kan ha sålt hästlasagne

Nötkött eller hästkött?
1 av 3
Nötkött eller hästkött?. Foto:
I Sverige har företaget kallat tillbaka produkten från kundernas centrallager.
2 av 3
I Sverige har företaget kallat tillbaka produkten från kundernas centrallager. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Vissa lasagneportioner innehöll 100 procent hästkött enligt de brittiska testerna.
3 av 3
Vissa lasagneportioner innehöll 100 procent hästkött enligt de brittiska testerna. Foto: Kerstin Joensson / AP / SCANPIX

Vissa av Findus färdiga lasagneportioner har innehållit upp till 100 procent hästkött. Larmet gick i Storbritannien - men den svenska lasagnen tillverkas i samma fabrik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tescos hästburgare

I januari återkallades 
nästan tio miljoner 
hamburgare från livsmedelskedjan Tesco sedan det upptäckts att de innehöll hästkött. Då handlade det dock "bara" om maximalt 29 procent.

LONDON / STOCKHOLM. Lasagnen som du värmer i mikrovågsugnen kan bestå av hästkött. Det är larmet som går sedan det brittiska Livsmedelsverket gjort en undersökning.

Problemet är dock bara inte brittiskt. De svenska lasagneportionerna tillverkas i samma fabrik. Nu har maträtten dragits in från lagren i Sverige.

– I måndags tog vi omedelbart kontakt med Livsmedelsverket och informerade om det här. Vi stoppade utleveranserna i Sverige av den här lasagnen som en ren försiktighetsåtgärd, säger Henrik Nyberg, produktionsdirektör på Findus, till Aftonbladet.

"Om det finns hästkött eller inte kan jag inte säga"

Analyserna i Storbritannien gjordes på 18 exempelar av produkten och visade att den innehöll mellan 60 och 100 procent hästkött, uppger Sky News.

Nu ska samma tester göras i Sverige, men trots det finns lasagnerna kvar i många butiker. Provsvaren väntas komma på fredagsförmiddagen.

– Om det finns hästkött där eller inte kan jag inte uttala mig om innan dess, säger Nyberg till Aftonbladet.

Enligt brittiska Livsmedelsverket skulle det inte alls vara hälsofarligt om rätterna innehållit hästkött. Problemet är i stället att det då också ska stå med på innehållsförteckningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela