Enäggstvillingar har all anledning att vara glada. I alla fall om de är kriminella.
1 av 2
Enäggstvillingar har all anledning att vara glada. I alla fall om de är kriminella. - Foto: Ap
Sugen på att leta efter eventuella mutationer?
2 av 2
Sugen på att leta efter eventuella mutationer? - Foto: Pica Pressfoto

Kommer enäggstvillingar undan lättare?

Kostsam forskning krävs för att skilja på dna:t hos enäggstvillingar. Vid mindre brott är det en reell risk att förövaren går fri: "Det var inte jag, det var min tvilling".


DNA

Det finns dna i alla miljöer där människor förekommer. Dna-spår lämnas hela tiden och det är svårt att veta hur olika spår förhåller sig till andra.

Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) utför i vanliga fall dna-test som kostar cirka tusenlappen. Men när det kommer till enäggstvillingar kan priset bli runt åtta tusen gånger dyrare.

Ett aktuellt fall i Frankrike lägger fingret på problemet. Just nu sitter två 24-åriga tvillingar arresterade efter en serie våldtäkter där kvinnor mellan 22 och 76, blivit offer för någon av bröderna. Frågan är bara vem.

Förutom dna-spår hjälper kamerabilder föga och förundersökningsledaren är bedrövad över att det kan komma kosta upp emot 8,5 miljoner kronor att skilja dem år, skriver RT

Nyheter24 tyckte fallet var intressant så vi bestämde oss för att ringa Weine Drotz vid SKL för att höra om enäggstvillingar har godare chans på brottets bana:  

Hur undersöker man dna:t hos enäggstvillingar?

– Man tittar i vanliga fall på kärn-dna och det äridentiskt hos genetiska tvillingar. För att gå djupare får vi titta på om någonav tvillingarna fått en mutation under livets gång och därför skiljer sig frånden andra. Men då måste man titta på tusentals gener.

Vad kostar de mer ingående dna-testen? 

– Jag vet inte om man kan sätta ett exakt pris. Det är ett forskningsprojektsom man inte vet hur mycket det kan komma att kosta. Vi har inte varit med om ett sådant fall ännu. Men det finns ju fall därman lägger ner mellan 50 000 och 100 000 kronor på den tekniskautredningen när det gäller mord. 

Skulle staten stå för en dna-analys på 8,5 miljoner kronor?

– Det har jag ingen uppfattning om. Det är jurister som får bedömavarje enskilt fall. Men vid grövre brott är det en större chans att resursernafinns. Vid Palmemordet har utredningenkostat mycket, mycket mer än 10 miljoner kronor.

Skulle enäggstvillingargå fria i Sverige vid mindre brott?

– Man kan nog inte säga så, för det är aldrig säkert att brottet lyckas. Det är många fler faktorer än dna som spelar in vid ett brott.

DNA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!