Sjuksköterskor är bland de som tjänar minst.
Sjuksköterskor är bland de som tjänar minst. - Foto: Tore Meek / SCANPIX

Kvinnors lön närmar sig männens

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män fortsätter att minska. Men det går väldigt långsamt.


Chefer vs industriarbetare

På tisdagen presenteras fackförbundet LO:s rapport över lönerna på arbetsmarknaden på DN Debatt. Den visar bland annat att de högsta cheferna i Sverige tjänar 46 gånger mer än den genomsnittlige industriarbetaren. Svenskt Näringslivs vd tjänar tjugo gånger mer och LO:s ordförande tre gånger mer.

SVERIGE. 14 procent eller 6 procent. Beroende på hur man räknar skiljer det olika mycket mellan män och kvinnors löner i Sverige. Men skillnaden finns - och den minskar mycket långsamt.

Enligt Medlingsinstitutets årsrapport, som presenterades på måndagen, tjänar kvinnor 85,9 procent av männens medellön. Sedan 2005 har det dock inte skett någon större förbättring. Då var samma siffra nämligen 83,7 procent.

Om man däremot räknar med yrke, ålder och arbetstid blir skillnaden mindre. Då tjänar kvinnorna 94,1 procent av männens medellön.

Störst skillnad i landstingen

Det är fortfarande så att de stora skillnaderna beror på att män och kvinnor har olika jobb inom helt olika branscher. Även där börjar det allt mer ske en uppblandning.

Största löneskillnaden hittas inom landstingen, det vill säga bland annat inom sjukvården. Där tjänar kvinnor bara 74 procent av männens lön.

/
Man
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.