Stockholm

Bankrån - nu som leksak

En lämplig leksak?
1 av 3
En lämplig leksak?.
Nu kan ditt barn råna en bankomat.
2 av 3
Nu kan ditt barn råna en bankomat.
Playmobils nya set får hård kritik.
3 av 3
Playmobils nya set får hård kritik.

Playmobils nya set "City action" består av ett komplett bankkontor - och en beväpnad rånare. Nu rasar flera föräldrar mot företaget.


Läs mer
Årets värsta leksak

CCFC, Campaign for commercial-free childhood, utser varje år den absolut värsta leksaken. "Tävlingen" baseras på hur dålig en leksak är för barns psykiska och fysiska hälsa. 2012 vann en mjukisapa med plats för en smartphone i sin mage. Organisationen menar att detta bara var en ursäkt för att kunna sälja in iPhones och annat till barn. Bland de övriga nominerade fanns ett legoset med en frisörsalong som befäste ungefär alla stereotyper.

SVERIGE. Guldtackor, sedlar, bankomat, kontorsbyggnad, bankir - och en maskerad bankrånare beväpnad med pistol. Skulle du låta ditt barn leka med Playmobils nya set "City action"?

Flera föräldrar är upprörda över företagets tilltag i leksaken som riktar sig till 4-10-åringar.

– Med tanke på hur samhället ser ut skulle jag inte köpa den. Man kan ju undra vad som kommer härnäst, säger Stefan Hellestedt, pappa till 6-åriga Rebecca, till Aftonbladet.

"Bankrån hör vuxenvärlden till"

Även Pierre Andersson, pappa till 5-åriga Alva, är skeptisk.

– Jag skulle inte köpa det till mitt barn. Bankrån hör vuxenvärlden till, säger han till Aftonbladet.

"City action" säljs hos bland andra BR Leksaker och Toys 'r' us. Nu får företagen kritik av barnpsykologen Eva Arvidsson.

– Företagen tänker väl i första hand på en trolig ekonomisk vinst. De tar inte något socialt eller moraliskt ansvar. Därför är det extra viktigt att vuxna inte går i fällan och köper produkter som dessa, säger hon till Aftonbladet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.