Tunnelbanespåret och en av @YB_Sodermalms tweets.
1 av 2
Tunnelbanespåret och en av @YB_Sodermalms tweets. - Foto: Faksimil / SCANPIX / Montage
Bilden är från ett annat tillfälle.
2 av 2
Bilden är från ett annat tillfälle. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Filmande folk i vägen när polis skulle hjälpa självmordsbenägen

En man stod på en tunnelbanebro i centrala Stockholm och hotade ta sitt liv. Då hade polisen svårt att komma fram. Anledningen? "Folk stod och filmade som galningar".


STOCKHOLM. När en man på torsdagskvällen hotade med att ta sitt liv i centrala Stockholm hade polisen svårt att komma fram för att hjälpa honom. Det var för många personer i vägen som stod och filmade mannen med sina mobilkameror.

En av poliserna bakom Twitterkontot @YB_Sodermalm, Viktor Adolphson, var ej i tjänst men tog till Twitter för att informera allmänheten.

– Jag ringde upp befälet på plats som var mäkta missnöjd med folks beteende. De stod och filmade som galningar och stod i vägen, säger han till Nyheter24.

Framför allt reagerade dock polismännen på att så många valde att filma händelsen i stället för att vara behjälpliga. Mannen stod på spåret på en bro mellan tunnelbanestationerna Slussen och Gamla Stan.

– De tyckte att många visade dålig hänsyn genom att stå och filma helt ogenerat, säger Adolphson.

Hans tweets från det populära kontot spreds snabbt på torsdagskvällen:

Vanligt fenomen

Enligt Adolphson är det här något som blivit allt vanligare i takt med att fler och fler fått riktigt bra mobilkameror.

– Det är ett fenomen som förekommit exempelvis när det gäller självmordshopp. Man får tränga sig fram, säger han.

Vad ska man göra som vanlig medborgare i detta läge?

– Det är inte fel att tilltala någon. Det här handlar ofta om rop på hjälp och det är ingen fara oftast för utomstående att ta kontakt, fråga hur det är.

I det här fallet var dock problemet att personer inte flyttade på sig när polisen behövde komma fram. Den självmordsbenägne mannen kunde senare tas i säkerhet sedan polispatrullen pratat med honom:

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.