Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Filmande folk i vägen när polis skulle hjälpa självmordsbenägen

- 14/02/2013, 20:37 -
Tunnelbanespåret och en av @YB_Sodermalms tweets.
1 av 5

Tunnelbanespåret och en av @YB_Sodermalms tweets.

Faksimil / SCANPIX / Montage

Bilden är från ett annat tillfälle.
2 av 5

Bilden är från ett annat tillfälle.

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

3 av 5

Faksimil Twitter

4 av 5

Faksimil Twitter

5 av 5

Faksimil Twitter

En man stod på en tunnelbanebro i centrala Stockholm och hotade ta sitt liv. Då hade polisen svårt att komma fram. Anledningen? "Folk stod och filmade som galningar".

STOCKHOLM. När en man på torsdagskvällen hotade med att ta sitt liv i centrala Stockholm hade polisen svårt att komma fram för att hjälpa honom. Det var för många personer i vägen som stod och filmade mannen med sina mobilkameror.

En av poliserna bakom Twitterkontot @YB_Sodermalm, Viktor Adolphson, var ej i tjänst men tog till Twitter för att informera allmänheten.

– Jag ringde upp befälet på plats som var mäkta missnöjd med folks beteende. De stod och filmade som galningar och stod i vägen, säger han till Nyheter24.

Framför allt reagerade dock polismännen på att så många valde att filma händelsen i stället för att vara behjälpliga. Mannen stod på spåret på en bro mellan tunnelbanestationerna Slussen och Gamla Stan.

– De tyckte att många visade dålig hänsyn genom att stå och filma helt ogenerat, säger Adolphson.

Hans tweets från det populära kontot spreds snabbt på torsdagskvällen:

Vanligt fenomen

Enligt Adolphson är det här något som blivit allt vanligare i takt med att fler och fler fått riktigt bra mobilkameror.

– Det är ett fenomen som förekommit exempelvis när det gäller självmordshopp. Man får tränga sig fram, säger han.

Vad ska man göra som vanlig medborgare i detta läge?

– Det är inte fel att tilltala någon. Det här handlar ofta om rop på hjälp och det är ingen fara oftast för utomstående att ta kontakt, fråga hur det är.

I det här fallet var dock problemet att personer inte flyttade på sig när polisen behövde komma fram. Den självmordsbenägne mannen kunde senare tas i säkerhet sedan polispatrullen pratat med honom: