- Foto: AP

Hästkött även i IKEA-köttbullarna

Tjeckiska inspektörer har hittat hästkött i de köttbullar som tillverkas i Sverige och säljs på IKEA.


Hästköttskandalen

I Februari kom rapporter om att Findus färdiga lasagneportioner (375 gram) i Storbritannien har innehållit upp till 100 procent hästkött. 

Nu står det klart att även den lasange Findus sålt i Sverige har innehållit hästkött.

Företagets underleverantör har producerat lasagnen åt Findus i över tre år och varje år säljs 100 ton lasagneportioner i Sverige. 

Den hästköttsskandal som pågått under de senaste veckorna togs upp under måndagen möte mellan EU:s jordbruks- och fiskeministrar i Bryssel, när landsbygdsminister Eskil Erlandsson betonade detaljhandelns ansvar för köttproduktionen, det skriver Reuters. 

– Det kommer säkert att tas upp, behovet av att de aktörer som är i kedjan för egen del också gör kontroller, så att det inte bara är de officiella kontrollerna som görs. Kedjan har också ett ansvar - inte minst detaljledet som ju är närmast oss konsumenter, sade han. 

Det kommer mera

För en och en halv vecka sedan vid extrainsatta möten som Erlandsson också deltog i - togs mer kontroller upp när hästköttsskandalen exploderade. 

Ministrarna förväntas under måndagens möte bekräfta besult om det ska ske extra nogranna kontroller i framtiden angående köttets ursprung, enligt Reuters. 

UPPDATERADIkea stoppar nu all försäljning av köttbullar i Sverige efter larmet om hästkött i färsen, uppger IKEA för TT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

1 timme sedan
En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.