Bilden som skapade viral succé både i Sverige och internationellt.
1 av 2
Bilden som skapade viral succé både i Sverige och internationellt. - Foto: Linda Marie-Nilsson / Facebook faksimil
Det går bra för Linda-Marie Nilsson som vill bli världens bästa nöjesreporter.
2 av 2
Det går bra för Linda-Marie Nilsson som vill bli världens bästa nöjesreporter. - Foto: Privat / Facebook / Faksimil

"Näthatarna tycker jag är en stor val som borde harpuneras"

Hennes bikinibild fick över 60 000 likes på Facebook på bara några timmar. Nyheter24 undrar: Vad hände sen?


Linda-Marie Nilsson

Studerar till journalist på JMK.

Driver bloggen Lindamariie

Heter Linda-Marie Nilsson på Twitter

"Jaja, kan alla med platta magar lägga upp sina strandbilder, så kan jag också det!"

Frasen, som tillsammans med bilden på en bikiniklädd Linda-Marie Nilsson, 21, fick över 60 000 likes på bara några timmar, uppskattades starkt och uppmärkammades både i Sverige och internationellt. 

Nyheter24 frågar Linda-Marie Nilsson: Vad hände sen?

– Det hände ganska mycket, ganska snabbt. Brittiska The Sun skrev plötsligt om mig och jag åkte till London för en fotografering, jag fick vara med i Nyhetsmorgon och på mina jobb på Norra Skåne och Laholms Tidning stod det om mig, deras semestervikarie, på löpsedlarna. Jag minns extra speciellt hur Filip Hammar rusade fram till mig i höstas på en tv-inspelning jag var publik på och sa ”Jag har sett dig överallt!”. Det var surrealistiskt.

Du pluggar just nu journalistik - hur har detta påverkat din karriär?

– Jag har fått debattartiklar och krönikor publicerade i flera dagstidningar. Jag fick uttala mig om ett viktigt ämne i många större medier och jag fick en stor publik på internet och sociala medier. Jag fick se yrket jag pluggar till från andra sidan. Det har också varit till hjälp när jag bokar intervjuer i skolan då det hänt att människor tackat ja tack vare att de känner igen mig och har läst något jag skrivit eller sagt. I höst när jag ska ut på praktik hoppas jag en eventuell igenkänning kan vara till min fördel. 

Varför tror du idag - när du ser tillbaka på det - att bilden blev så extremt viral?

– Jag tror att det berodde på två saker. Först en rent teknisk poäng: att Facebook nyligen hade ändrat sina inställningar och att privatpersoners bilder kunde komma upp hos okända människor, om deras kompisar hade gillat den. Sedan tror jag att det beror på att bilden var helt oredigerad och visade upp en människa som var nöjd med en kroppstyp som i alla fall inte jag sett på det sättet på nätet förut. Oavsett hur jag egentligen hade sett ut tror jag att just faktumet att jag var nöjd med min kropp både var det mest provocerande och kanske mest tilltalande i bilden. Vissa tyckte att jag gjort något otroligt fel - men ännu fler att jag gjort något otroligt rätt. 

Har du drabbats av näthat?

– Det finns ett par trådar på olika forum, bland annat Flashback, med långa diskussioner om huruvida jag är en stor val som bör harpuneras eller där någon tagit sig tid att gå igenom alla mina 3 000 Facebookbilder för att samla 10 bilder där jag äter något och göra ett missgynnande kollage av. Jag får fortfarande mail om hur ful jag är, i komposition med lämpliga ”fetto-meningar", och hånande Facebook-kommentarer om mitt utseende som jag raderar. Mycket av hatet har lugnat sig i takt med att tiden gått, men ingen borde någonsin få sådana ord uppkörda i ansiktet. Varken via en datorskärm eller i verkligheten.

Kommer en ny bikinibild inför badboll 2013?

– Haha! Det kommer det säkert, men jag kommer nog inte göra ett statement på samma sätt. Jag hoppas väl på att världen ska ha förändrats lite på ett år, så att min kropp inte behöver framstå så annorlunda som den gjorde förra sommaren. Jag vill att det ska anses lika naturligt att min kroppsform får existera på nätet och i samhället, som det ska vara för andras.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!