Internationella kvinnodagen
Kampanj uppmanar alla kvinnor att gå hem från jobbet klockan 15.52.

Därför ska du inte säga grattis på kvinnodagen

"Säg inte grattis!". Så går det att läsa i Facebook och Twitterflöden hos många kvinnor (och män) på internationella kvinnodagen. Varför?


Debatt om ojämlikhet, orättvisa löner och våld mot kvinnor. Eller en dag att fira kvinnors existens? Knappt hade den 8:e mars börjat innan debatten rasade i sociala medier, främst på Twitter.

Många är upprörda över att få läsa "grattis" i sina Facebookflöden. Några drar jämförelser med andra internationella dagar där någon på Twitter skriver att det är som att "säga grattis till en tjock person på fettisdagen".

Även P3:s Tankesmedjan har spunnit vidare på ämnet. Men framför allt handlar det om att brist på jämställdhet inte är något att fira - utan snarare kämpa mot.

Trots alla invändningar fortsätter dock grattandet:

Frågan är dock om grattisdiskussionen är en debatt bara på Twitter eller något som ingen bryr sig om utan sociala medier. I Norge verkar diskussionen vara en annan:


/
/
Relaterat
Senaste nytt

Sköldpadda promenerade på E4 i Södertälje

1 timme sedan

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om våldtäkt

1 timme sedan
"Örnsköldsvik, man anhållen misstänkt för våldtäkt.", skriver polisen på sin hemsida.

Slovakiens Orbán – huvudvärk för EU och Ukraina

2 timmar sedan
Mordet på en journalist – som grävde i korruption bland högt uppsatta politiker – ledde till att Robert Fico tvingades avgå. Nu väntas han återigen bli Slovakiens premiärminister – med vallöftet att sluta stödja Ukraina militärt.

Källa: Rwandier gripen i folkmordsfall

2 timmar sedan
Frankrike har gripit en tidigare regional prefekt i Rwanda med anledning av folkmordet i landet 1994, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

"Omöjligt stoppa export till Ryssland"

2 timmar sedan
Svensk handel med Rysslands närområde väcker allvarliga misstankar om försök att kringgå sanktionerna. Men exporten är svår att stoppa – om inte hårdare tag sätts in, säger experten Tom Keatinge.

27 migranter räddade från sjunkande båt

2 timmar sedan
Den libanesiska militären räddade på lördagen 27 migranter vars båt höll på att sjunka utanför landets norra kust, uppger man i ett uttalande.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.