Torsdag 15 Apr
Stockholm

Förskola ställer in påskfirandet

En mamma på förskolan Sjöstugan är orolig över jul- och luciafirandet.
1 av 3
En mamma på förskolan Sjöstugan är orolig över jul- och luciafirandet. Foto: Scanpix Sweden
"Om det finns barn på förskolan med annan religion eller etnicitet, varför då inte uppmärksamma dem och vad de firar? Min dotter får gärna ha en buddhistisk eller muslimsk dag, men varför välja bort saker när man kan lägga till?"
2 av 3
"Om det finns barn på förskolan med annan religion eller etnicitet, varför då inte uppmärksamma dem och vad de firar? Min dotter får gärna ha en buddhistisk eller muslimsk dag, men varför välja bort saker när man kan lägga till?". Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Enligt barn- och utbildningsförvaltningens chefen Mona Elveskog finns det dock inget påskförbud.
3 av 3
Enligt barn- och utbildningsförvaltningens chefen Mona Elveskog finns det dock inget påskförbud. Foto: Scanpix Sweden

På vissa förskolor i Gnesta kommun nämner man inte ens namnet "påsk". På Sjöstugan väljer man att ha maskerad i stället.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så säger Skolverket

Enligt Skolverket finns inga hinder för påskfirande i förskolan, såvida den firas utan kristen profilering. 

Reglerna säger dock att varken böner eller predikningar får ingå i undervisningen.

– Det är upp till varje rektor och förskolechef hur de ska uppmärksamma högtiderna i verksamheten, säger Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd på Skolverket, till Sörmlands Nyheter.

GNESTA. Förskolan Sjöstugan har valt att nobba påskfirandet i år. I stället anordnar man en maskerad. Något som mamman Theresa Bernström reagerat starkt på. 

För Södermanlands Nyheter berättar hon om hur orolig hon är över hur det kommer bli vid andra högtider som jul och lucia.

– Om det finns barn på förskolan med annan religion eller etnicitet, varför då inte uppmärksamma dem och vad de firar? Min dotter får gärna ha en buddhistisk eller muslimsk dag, men varför välja bort saker när man kan lägga till?

Inget förbud mot att fira påsk

Men Sjöstugan är inte ensamma. Vissa förskolor i Gnesta kommun har man valt att inte ens nämna namnet "påsk".

– Det är absolut inget som säger att vi inte kan uppmärksamma våra svenska traditioner, säger barn- och utbildningsförvaltningens chefen Mona Elveskog till Sörmlands Nyheter och fortsätter:

– Men det viktigaste är att vi för en dialog med föräldrarna.

Det råder dock inget förbud mot påskfirandet. 

– Vi har i flera år arbetat med en likabehandlingsplan och det är något som står i läroplanen nu. Vi är väldigt stolta över att ha ett inkluderande arbetssätt. På en del förskolor har man funderat djupare kring det här. Men något förbud finns inte, säger hon till Södermanlands Nyheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela