Den här söta krabaten hittades långt uppe på land.
1 av 2
Den här söta krabaten hittades långt uppe på land. - Foto: Polisen
"Det är inte vanligt, speciellt inte att de kryper upp på land", säger polisen om fyndet.
2 av 2
"Det är inte vanligt, speciellt inte att de kryper upp på land", säger polisen om fyndet. - Foto: JESSICA GOW/AP/Scanpix

Hittade vilsen sälunge

Chillade på cykelväg. Sälungen har förts till Kolmården i väntan på att den ska återhämta sig. "Den var undernärd och svag", säger polisen.


Vilsen på land

Sälen tros ha kommit upp från en sjö via en näraliggande kanal som går vid Stjärnholm. 

Till en början var sälen både rädd och aggressiv - men Ingalills insats uppges ha lugnat sjödjuret. Bland annat genom att värma sälen med sin jacka, skriver Södermanlands Nyheter

OXELÖSUND. Det var på långfredagens morgon som polisen mottog ett larm utöver det vanliga.

En sälunge hade nämligen hittats på en cykelväg vid Stjärnholm utanför Oxelösund. 

"Patrullen skjutsade sälen till Kolmårdens djurpark och deras veterinär konstaterade att sälen var undernärd och svag. Djurparken tar hand om sälen tills den är frisk, sedan får man se om den kan släppas ut igen eller behöver ett nytt hem", skriver polisen på Facebook.

Lånade hundbur

Ingalill Ekelin och Tommy Milde, som bor vid Stjärnholm, tog hand om sälen innan polisen anlände till platsen.

– Så fort sälungen hörde en bil som åkte förbi ville den fly. Så jag la jackan som en vägg framför den och då blev den jättelugn. Det kanske låter konstigt, men jag upplever det faktiskt som att den tydde sig till mig, säger Ingalill till Södermanlands Nyheter.

När polisen till slut kom fram fördes sälungen till Kolmården i en hundbur, som lånats av Ingalill och Tommy. Där kommer sälen förbli tills den tillfrisknat.

Hur vanligt är det att ni får hantera sälar?

– Det är inte vanligt alls, speciellt inte att de dyker upp på land, säger Roland Lindqvist, vakthavande befäl i Oxelösund, till Nyheter24

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.