Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hittade vilsen sälunge

Den här söta krabaten hittades långt uppe på land.

Den här söta krabaten hittades långt uppe på land.

Polisen

"Det är inte vanligt, speciellt inte att de kryper upp på land", säger polisen om fyndet.

"Det är inte vanligt, speciellt inte att de kryper upp på land", säger polisen om fyndet.

JESSICA GOW/AP/Scanpix

Nyheter | 29/03/2013 20:14

Chillade på cykelväg. Sälungen har förts till Kolmården i väntan på att den ska återhämta sig. "Den var undernärd och svag", säger polisen.

OXELÖSUND. Det var på långfredagens morgon som polisen mottog ett larm utöver det vanliga.

En sälunge hade nämligen hittats på en cykelväg vid Stjärnholm utanför Oxelösund. 

"Patrullen skjutsade sälen till Kolmårdens djurpark och deras veterinär konstaterade att sälen var undernärd och svag. Djurparken tar hand om sälen tills den är frisk, sedan får man se om den kan släppas ut igen eller behöver ett nytt hem", skriver polisen på Facebook.

Lånade hundbur

Ingalill Ekelin och Tommy Milde, som bor vid Stjärnholm, tog hand om sälen innan polisen anlände till platsen.

– Så fort sälungen hörde en bil som åkte förbi ville den fly. Så jag la jackan som en vägg framför den och då blev den jättelugn. Det kanske låter konstigt, men jag upplever det faktiskt som att den tydde sig till mig, säger Ingalill till Södermanlands Nyheter.

När polisen till slut kom fram fördes sälungen till Kolmården i en hundbur, som lånats av Ingalill och Tommy. Där kommer sälen förbli tills den tillfrisknat.

Hur vanligt är det att ni får hantera sälar?

– Det är inte vanligt alls, speciellt inte att de dyker upp på land, säger Roland Lindqvist, vakthavande befäl i Oxelösund, till Nyheter24