"Jag tror det kommer bidra till lite frisk luft. De är ju människor, inte monster", sa Stina Lundberg Dabrowski inför debatten i februari.
1 av 3
"Jag tror det kommer bidra till lite frisk luft. De är ju människor, inte monster", sa Stina Lundberg Dabrowski inför debatten i februari. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Från vänster: Mats Dagerlind, Hera Lamppu Maduro, Stefan Torssell, Mrutyuanjai Mishra. Samtliga skribenter på Avpixlat.
2 av 3
Från vänster: Mats Dagerlind, Hera Lamppu Maduro, Stefan Torssell, Mrutyuanjai Mishra. Samtliga skribenter på Avpixlat. - Foto: Privat / Faksimil / Montage
"Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra". Så kommenterade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Avpixlat 2011.
3 av 3
"Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra". Så kommenterade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Avpixlat 2011. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Avpixlatskribenten nekas medlemskap – hävdar åsiktsfascism

Publicistklubben väljer att neka Avpixlatskribenten Mats Dagerlinds ansökan om medlemskap. "Det visar på en åsiktsfascism inom mediaetablissemanget", hävdar Dagerlind.


Avpixlat erkände koppling till SD

I en krönika erkände Mats Dagerlind nyligen rasistbloggen Avpixlats kopplingar till Sverigedemokraterna.

Något som tidigare har förnekats.

Partiets presschef, Martin Kinnunen, är dock bestämd: "Vi vet överhuvudtaget inte vilka som skriver på sidan", säger han till Nyheter24.

Mats Dagerlind, en av personerna bakom hatsajten Avpixlat, har fått avslag på sin ansökan om medlemskap i Publicistklubben.

Det var i februari, i samband med en debatt under rubriken ”Går näthatet att stoppa?”, på Kulturhuset i Stockholm, som Dagerlind avslöjade att han har ansökt om medlemskap.

En ansökan som nu har fått avslag.

– Vi diskuterade hans ansökan vid förra styrelsemötet och styrelsen var enig om att säga nej till hans ansökan, eftersom hans huvudsakliga verksamhet sker vid en sajt som inte står ”under redaktionell ledning”, säger ordförande Stina Lundberg Dabrowski i ett mejl till Aftonbladet.

– Jag blev irriterad och förbannad när jag fick beskedet. Först fick jag inte ens någon motivering, säger Dagerlind till tidningen.

"Politiskt beslut"

Mats Dagerlind hävdar dock att han har sökt medlemskap i egenskap av skribent på Sverigedemokraternas egna tidning, SD-kuriren, och inte som krönikör på Avpixlat.

–  Man blir lite besviken på nivån. Det är så oärligt att inte låtsas om fakta på det här sättet, jag vet ju att de vet om min roll som redaktionsmedlem på SD-kuriren och det är i den egenskapen jag sökt medlemskap, säger han.

Avpixlatskribenten säger att beslut grundar sig på "en åsiktsfascism inom mediaetablissemanget".

– Det är ett politiskt beslut baserat på mina åsikter. Det finns medlemmar som sagt att de ska säga upp sitt medlemskap om min ansökan godkänns. Det visar på en åsiktsfascism inom mediaetablissemanget som är rätt bisarr, säger Dagerlind.

Ska du skicka in en ny ansökan?

– Ja, kanske inte just nu. Men det ska jag, säger Dagerlind till Aftonbladet.

Se ett videoklipp från när Mats Dagerlind gästade Publicistklubben:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!