Måndag 21 Jun
Stockholm

Matade sitt barn med kattmat - laddade upp film på facebook

En mamma i Östergötland matade sitt barn med kattmat.
1 av 3
En mamma i Östergötland matade sitt barn med kattmat. Foto: Scanpix OBS Montage
Kattmat betraktas inte som lämplig föda för spädbarn.
2 av 3
Kattmat betraktas inte som lämplig föda för spädbarn. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX
Det var efter att filmen nådde facebbok som kvinnan anmäldes.
3 av 3
Det var efter att filmen nådde facebbok som kvinnan anmäldes. Foto: Paul Sakuma / AP / SCANPIX

Att mata sitt spädbarn med kattmat är självklart ingen bra idé. Inte heller att dela med sig av händelsen på Facebook. Men det var precis vad en kvinna i Östergötland gjorde.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Om LVU

LVU, eller Lagen med särskild bestämmelse om vård av unga, visar när ett tvångsomhändertagande av unga i Sverige kan vara aktuellt. 

Lagen gäller barn under 18 år eller i vissa särskilda fall under 20.

Ett spädbarn i Östergötland har tvångsomhändertagits efter att barnets mamma bland annat lagt upp en film på Facebook som visar hur hon matar barnet med kattmat.

Det var i januari som socialnämnden i en kommun i Östergötland inledde en undersökning sedan fyra anmälare hört av sig och berättat om sin oro över barnets hemförhållanden. Nu har alltså beslut kommit och spädbarnet har tvångsomhändertagits enligt LVU.

Varför mamman överhuvudtaget matat barnet med kattmat är okänt men enligt förvaltningsrätten har mamman mått psykiskt dåligt och inte förmått ta hand om sitt barn, trots flera varningar. Enligt Corren skriver Förvaltningsrätten i sin dom att "det föreligger sådana brister i omsorgen att det finns en påtaglig risk för att NN:s (barnets namn) hälsa och utveckling skadas".

Mamman själv har förstått att hon inte är i stånd att ta hand om barnet och har själv tagit kontakt med läkare för att få hjälp med sina problem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela